Bu dönemde MHP’li kalabilmek başlı başına büyük bir onurdur

Bu dönemde MHP’li kalabilmek başlı başına büyük bir onurdur

MHP milletvekili aday adayı Dr. Akyüz’le siyasi kararını, Türkiye’yi ve Trabzon’u konuştuk

MHP milletvekili aday adayı Dr. Akyüz’le siyasi kararını, Türkiye’yi ve Trabzon’u konuştuk

MHP'den aday adaylığınız hayırlı olsun diyoruz. Uzun yıllar Akçaabat Devlet Hastanesi’nde başhekim  görevinde bulundunuz . Siyaset önceden beri aklınızda var mıydı?

Hasan Akyüz: Siyasete hep ilgim vardı fakat aktif olarak bu dönem düşündüm. Düşünmemin sebebi daha önceki yıllarda Türkiye'nin durumu bu kadar kötü değildi. O nedenden dolayı bu dönem, siyasete atılmayı ve birikimimi siyaset yönünde kullanmayı uygun gördüm.

Yani şöyle mi anlayalım ülkücü kökenden geliyorsunuz, Mesleğiniz kadar devlet meselelerine de hassasiyetiniz eskiden beri var. Bir nevi siyasetin zaten aktif olarak yapmasanız da içindeydiniz öyle mi?

Hasan Akyüz: Evet içindeydim. Aktif olarak gençliğimden beri ülkücü camiasının içesindeyim. Fikrim ülkücü fikridir, bundan hiçbir zaman sapmamışımdır. Ülkücülük demek idealistlik demektir. Bu anlamda idealistliğimden hiç bir şey kaybetmedim, şimdiye kadar geldim. Bu ülkücü duruşumu siyasette de göstermek istiyorum. Türkiye için neleri güzel yapabiliriz, onun düşüncesi içerisindeyiz.

Bildiğim kadarıyla Akçaabat'ta 4 yıl kadar başhekimlik yaptınız. Muhtemelen bu süre AK Parti Hükümeti dönemine de rastlar. Peki sizi rahat bıraktılar mı? Yani başhekimsiniz ve ülkücüsünüz. Sorun yaşadınız mı?

Hasan Akyüz: Akçaabat'a geldiğim zaman, bazı çevreler tarafından olumsuz propaganda yapıldı. Ülkücü olduğum söylendi. Aslında bu benim için gurur kaynağı. AK Parti içinde bana karşı olanlar, başarılı çalışmalarımı gölgelemek isteyenler oldu. Bazılarından destek gördüm açıkça söylemek gerekirse haksızlık etmek istemiyorum.  Akçaabat Teşkilatındaki siyasilere. Bazen özellikle teşkilat haricinde ekonomik nedenlerle bazı kesimler tarafından rahatsız edildiğim oldu. Bunlar kanıtlayamayacağım şeyler. Alnımın akıyla dört buçuk yıl başhekimlik görevimi yaptım. Başarılı olan arkadaşlarımla birlikte ekip çalışmasıyla, Akçaabat Devlet Hastanesinde çok güzel şeyler yaptık. Bunlar basına yansımıştır. Bizi ayakta tutan bu başarılarımız olmuştur. Ayağımızı kaydırmak isteyenlerin önüne bu başarılarımız set olarak çekilmiştir ve bizim ayağımızı kaydıramamışlardır. Akçaabat'a geldiğimde bir önceki başhekim arkadaşıma haksızlık etmek istemiyorum, o da güzel çalışmalar yapmış. Akçaabat Devlet Hastanesi hakikaten çok büyük sıçramalar yapmıştır. Evde sağlık hizmeti olarak Türkiye'de başarılı ilk on hastanenin içerisindeydik. Doğu Karadeniz Bölgesi, Erzurum mesela bizim hastanedeki başarılı çalışmalarımızı etüt edip kendi hastanelerinde uygulamışlardır.

Ülkücü kimliğiniz, hekimliğiniz gibi öne çıkıyor. Size göre 12 yıllık AK Parti iktidarında bir ülkücü gözüyle baktığınızda sizi aday yapacak kadar yanlış işler mi oldu da şimdi aday oldunuz?

Hasan Akyüz: Yanlış işler olduğunu düşünüyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak, Türk milleti olarak bu yanlış gidişe dur demek için, kendimizi mecbur hissettik. Türkiye’nin durumu iç politika, dış politika, iç güvenlik,   ekonomik, sağlık vb. birçok alanda maalesef çökmüş durumda. Baktığımız zaman bir terör olgusu var. Terör olgusu başlı başına bir sorundur. Terör olgusu Türkiye’nin bekasını dünden daha çok tehdit etmektedir. Eğer bu terör olayı çözülmezse gerektiği gibi mücadele edilmezse cumhurbaşkanımızın sürekli açılışlarda kullanmış olduğu Türk devletlerinin bayrakları gibi tarih sahnesinde yer alırız.

Yani siz açılımı bir çözüm süreci olarak görmüyor musunuz?

Hasan Akyüz: Kesinlikle açılımı bir çözüm olarak görmüyorum. Çünkü; Çözüm, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin dinamiklerinin çözülmesidir. Çözülme derken ne ifade ettiğine dikkat etmemiz gerekir. Temelleri bir Kürt sorununa dayanan ve bu Kürt sorununu elinde silah olan teröristlerle çözülmeye çalışan bir sorundur. Bize göre Kürt sorunu da yoktur. Türkiye devletinin bir demokrasi sorunu vardır. En başta PKK silahlı terör örgütlerinin aradan çekilmesi lazım.  Açıkçası Türkiye vatandaşlarını birbiriyle konuşturmadılar. Bunları yapan daha çok dış güçlerdir.12 Eylül’den hemen sonra PKK terör örgütü başladı. Bu terör örgütü sayesinde biz Güneydoğu Anadolu bölgesindeki insanların sorunlarıyla, Karadeniz bölgesindeki insanların sorunlarıyla oturup beraber konuşamadık. Onlarla hasbihal olamadık. Arada teröristler olduğu sürece biz bunları yine konuşamayacağız. Çözüm ancak teröristlerin ortadan çekilmesi ve karşılıklı teröre bulaşmamış sivil toplum örgütleri yoluyla olacak. Oturup konuşacaklar ve sorun neyse anayasal zeminde milletimizin birliğine, devletimizin birliğine halel getirmeyecek şekilde çözüm yapılacak. Bunda zor bir şey yoktur.

Çözüm sürecinde çözüm sürecinde yürütülen politikaların eleştirmenize duyulan endişelere rağmen AK Parti’nin oyları halen %45’lerin üzerinde . Bunu nasıl yorumluyorsunuz?

Hasan Akyüz: Şimdi bunun pek çok sebebi var. Bir tanesi AKP çok popülist politika üretiyor. Popülist politika dünyanın her tarafında pirim yapan bir politikadır. Türk insanı çok halis niyetli yapıdadır. AKP her şeyi kullanıyor. Manevi değerlerimizi kullanıyor. İnsanların fakirliğini kullanıyor. Bunu maalesef söylemek gerekiyor. Bir söylediğini yarın rüzgara göre değiştirerek, tam zıddını söyleyebiliyor. Bunlar çok düzgün politikalar değil. Bunlar sayesinde umutsuzluğa düşmüş, fakirlik içinde bunalan insanlarımız AKP’ye meyil ediyor. Ama bu seçimde ciddi araştırmalar gösteriyor ki AKP tek başına iktidar olmaktan artık uzak. AKP’nin gittikçe oy oranı düşüyor. Bu da insanlarımızın bu gerçekleri artık anladığını göstermektedir. İnşallah 7 Haziran’da farklı bir MHP iktidarında bir Türkiye’yle karşılaşacağız.

Biraz Trabzon yerelini konuşalım. Trabzon’un sorunları karşılık buluyor mu size göre,  yoksa gittikçe karmaşık hale mi geliyor?

Hasan Akyüz: Trabzon’un sorunları ekonomiktir. Her şeyden önce 12 yıllık AKP iktidarında Trabzon’da bir sanayi kuruluşu yoktur. İşsizliğe çare olacak, Trabzon’a ekonomik girdi sağlayacak şekilde pozitif katma değer üretecek şekilde, Trabzon’da bir tane ciddi anlamda sanayi kuruluşu yoktur. Trabzon’un sorunları nelerdir? Birincisi bu ekonomik çıkmazdır. Buna bağlı olarak ikincisi işsizliktir. Üçüncüsü Doğu Karadeniz bölgesi bir vizyonsuzluk içerisindedir. Yani yarının ne olacağı belli olmayan bir durumdadır. Tabi bunları daha çok açabiliriz. Bunların çareleri MHP’de var onları konuşabiliriz.

Trabzon, temsil anlamında size göre sorun yaşıyor mu?

Hasan Akyüz: Bugün, dünden daha fazla sorun yaşıyor. Trabzon ve Karadeniz bölgesi özelinde baktığımız zaman: Ekonomi yok, işsizlik had safhada. Bunlar için uzun ve kısa vadede hiçbir çözüm yok. Ben göremiyorum, biz göremiyoruz, milletimiz göremiyor. Bunları yapmak için ne yapmak lazım? Çok uzun zamandır konuşulan bir demiryolu projesi var. Demiryolu projesinin ivedi olarak başlatılması lazım. Yani artık demiryolu projesi lazım mı değil mi anlamında ki konuşmaların anlamı yok. Bir an önce başlanması lazım. Demiryolu liman entegrasyonu ile beraber burada sanayi oluşur, hammadde kolay ve ucuza gelir. Daha ucuza yaptığınız malları ihraç edebilirsiniz. Başka taraflara gönderebilirsiniz. Limanımızı demiryolu entegrasyonu ile birleştirmek lazım. Tabi bunun açılımları çok fazla. Bugün bizim söylediğimiz bu önemli faktörleri batılılar araştırma yaparak çalışma haline getirmişler. Doğu Karadeniz bölgesindeki bu hassasiyetleri özellikle Doğu Karadeniz, Kafkasya, Hazar bölgesi ve Orta Asya bu eksende çalışmalar çok yoğun. Batılı bilim insanları diyor ki önümüzdeki 50 yılı bahsettiğimiz bu bölge belirleyecektir. 2009’da yapılan bir araştırmada Orta Asya’da 2025 yılında üretim, bütün batı blokunu geçecektir. Çok büyük bir ticaret hacminden söz ediliyor. Bundan dolayı Karadeniz Bölgesi çok önemli. Batının gözü Karadeniz’de. Bu nedenle bu bölge bizim kontrolümüz altında olması lazım. Batılılar bu şekilde gelip de buranın dizaynını yapmamalıdır.

Biraz da tercihlere geçelim. MHP’nin iç bünyesinden biraz da bahsedelim. Akçaabat çok önemli bir yer tutuyor. Hem coğrafya hem de keyfiyet olarak çok önemli. MHP’deki sıralama sonrası ne bekliyorsunuz?

Hasan Akyüz: Akçaabat, siyasi olarak da, nüfus olarak da, ekonomik olarak da, Trabzon’da çok önemli bir yer tutuyor. Bunu ben çok net konuşacak durumda değilim. Bunun takdiri partimizin karar vericilerine aittir. Bizim beklentimiz Akçaabat’ın adayının kim olursa olsun ilk sıralarda yer almasıdır. Akçaabat çok beklemiştir, birinci sıra adayını hak etmiştir. Birinci sıra adayı olmalıdır. Kim olursa olsun birinci sıra, en çok ikinci sıra adayı olmalıdır. Akçaabat’ın hakkıdır ve Trabzon için de iyi olacağını düşünüyorum. Partimizin üst kurullarının bu konuda sağ duyulu davranacağını düşünüyorum.

Liste yapıldı ve diyelim sizi 4-5 sıralara koydular. Yeniden partinizin peşine takılıp dağ-bayır demeden çalışacak mısınız?

Hasan Akyüz: Kesinlikle çalışacağım. Çünkü bizim makam sevdamız yok. Makam sevdamız olmadığını da zannediyorum bu seçimde istifa ederek iktidar partisinden değil muhalefet partisinden aday olarak göstermiş olduk.

Zor muydu bu süreçte istifa edip aday olmak?

Hasan Akyüz: Çok kolay değildi, zordu. Özellikle çok kuvvetli bir iktidar karşısında muhalefet partisinden aday olmak bu süreçte gerçekten zor.

Geri dönemeyebilir misiniz?

Hasan Akyüz: Geri dönebiliriz ama geçmişte yaşanan bazı örnekler var. Bunların da bilincinde olarak bu harekete kalkıştık. Korkumuz ve endişemiz yok. Önemli olan MHP’nin ve ülkenin bekasıdır. 5 ya da 6. Sırada olsam da kesinlikle hız kesmeden çalışacağım, MHP’ye oy kazandırmaya çalışacağım. Çünkü bugünkü ortamda tek çare MHP’dir. Milletimizin bunu çok iyi özümseyerek anlayacağından eminim. Bir kere MHP’yi denesinler. MHP demek milletin kendisi demektir.

Kaynak:günebakış

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Siyaset