Bir Meslekte Tarih Oluyor

Bir Meslekte Tarih Oluyor

Bir Meslekte Tarih Oluyor

Birçok meslek gelişen teknolojiyle baş edemediği için yok olma noktasına gelmiş durumda. Terzilik de bu mesleklerden biri. Hazır giyim sektörünün yaygınlaşmasıyla zor günler geçiren terziler, geçmiş günleri mumla arıyor.

Eski yıllarda herkes tarafından ilgi gören terzilik mesleği günümüz şartlarıyla mücadele etmekte zorlanıyor. Akçaabat'ta 45 yıldır terzilik yapan Hasan Yol, terziliğin artık yeteri kadar ilgi görmediğini belirterek sıkıntılarını anlattı.

akcaabat-hasan-yol1.jpg

Eleman yetişmiyor

Geçmiş yıllarda Akçaabat’ta terzilik mesleğini yapan birçok kişi olduğunu anlatan Yol, "Geçmişte terzilik saygın bir meslek idi. İlçenin önde gelenleri terziler ile haşır neşir olurdu. Ayrıca sayı olarak ta her mahallede bir terzi mutlaka vardı. Şimdi ise her geçen gün terziler azalıyor. Maalesef birçok sorun gibi elaman da yetişmiyor. Şu an bu mesleği mevcutlar yürütmekte bu da şunun göstergesi, mevcutlar bitince bu meslek bitecek” diyor.

Sipariş dönemi bitti

Terzi Yol, sipariş elbise döneminin nerdeyse tamamen bittiğini vurgulayarak,” Eskiden dükkânımız dikilecek kumaşla dolu olurdu. Takım elbise diktirecek kişiler adeta sıraya girerdi. Özellikle bayram öncesi işlerimiz oldukça yoğun olurdu. Ama konfeksiyon ve hazır giyimin hızlı ilerlemesi sonucunda daha önceden el üstünde tutulan terziler, şimdi ne müşteri bulabiliyor, ne de çalıştıracak insan. Sadece yaptığımız sökük dikip, paça kıvırarak ve pantolon daraltıp bollaştırarak geçirmek” diye konuştu.

akcaabat-hasan-yol.jpg

Ayakta kalmaya çalışıyor

Mesleklerinin terzilik olduğunu zor koşullarda da olsa bu mesleği devam ettirmeye kararlı olduğunu kaydeden terzi Hasal Yol, “Terzilik mesleği bundan sonra sadece paça kıvırma, beden daraltma gibi işlere dönecek, zaten bu da terzilik değil” sözleriyle sitem etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler