Bir belde yok oluyor

Bir belde yok oluyor

1490 metrelik yola 800 milyon lira harcanacak.

Akyazı Spor Kompleksi’ni batıya açan yeni yol inşaatı Yıldızlı Beldesi’ni yerle bir ediyor. Günebakış Gazetesi'nden Berkant Parlak'ın haberine göre, Karayolları daha önce ihale ettiği yol inşaatlarını iptal ederek, beldeyi yok eden 1490 m’lik 4 kavşaklı yeni yol projesine izin verdi. 1490 m’lik yol için beldede 110 dönüm civarında arazi istimlak edilecek. Büyük iş merkezleri dahil konut istimlak bedellerinin dışarda tutulması halinde bile 360 milyon lira istimlak bedeli ödenecek.

TUNALAR-ÜÇYILDIZ-KAANLAR MOBİLYA-MİRAPARK gibi devasa iş merkezlerini yıkacak olan yolun yapım maliyetinin 300 milyon liraya ulaşması bekleniyor. Yıldızlı Belediyesi intihar projesi olarak nitelendirdiği yol projesine onay vermiyor. Karayolları’nın, kendi alanından iki şerit vermeyerek yürüttüğü yeni projede 9 dönüm arazi kazanacağı belirtildi. İhaleyi alan MAPA deniz kıyısına kurduğu konkasör şantiyesiyle ‘Benim gücümü görün’ dedi.

AKYAZI Projesi’ni Yıldızlı Beldesi’ne bağlayan yeni yol projesi yüzlerce belde sakinini mağdur edecek. Tartışma gittikçe alevlenirken, projenin Akyazı’ya gölge düşüreceği belirtildi. Her kesimin desteklediği Akyazı Projesi’ni batıya açan 1490 m’lik yola 800 milyon liraya yakın para ödenmesi bekleniyor. Bu rakamın Trabzon Güney Çevre Yolu bedeline yakın olduğu kaydediliyor. 

Akçaabat’ı Trabzon’a bağlayan mevcut yol, tamamen iptal edilirken, Akyazı’yı yeni açılacak tünelin batı ağzına bağlayacak 35 m genişliğinde ve 1490 m uzunluğunda 6 şeritli yola neden ihtiyaç duyulduğu bir türlü izah edilemiyor. Akyazı Stadyumu’nun yarım saatte boşaltılması planlanırken, bahse konu yolun garip biçimde yine Yıldızlı’da sona ermesi sorunun çözülemeyeceğini gösteriyor. Yıldızlı’dan Akçaabat arasında aynı kalabalığın nasıl bir trafik yaşayacağı dikkate alınmıyor.  Kitleleri Yıldızlı’da toplamanın ötesine geçemeyen yol projesi deniz seviyesinden (0 kotundan) başlayarak güneye 500 m mesafede 20 m yüksekliğe ulaşıyor. ‘Uçan yol’ diye tabir edilen güzergahla birlikte yüklenici firmanın 300 milyon lirayı aşkın yapım bedeli alacağı belirtiliyor.  Karayolları’nın MAPA Firması’na ihale ettiği ancak Yıldızlı Belediyesi’nin ‘İntihar Projesi’ diyerek onay vermediği 1490 m’lik 6 şeritli yol tam 4 kavşakta 55 dönüm arazi istimlak etmeyi hedefliyor. Yol güzergahının istimlak edeceği 55 dönüm civarındaki araziyle birlikte toplam 110 dönüm araziye ortalama 3 bin liradan toplam 360 milyon lira istimlak bedeli ödenmesi düşünülüyor. (Binalar bu rakamın dışında) Tunalar-Üçyıldız-Kaanlar Mobilya-Mirapark gibi devasa iş merkezleri başta olmak üzere 250 civarında bina yıkımı ve istimlak bedeli de yukarıdaki rakamlara ilave olununca 1490 m’lik yolun maliyeti 800 milyon liraya ulaşıyor. Bu rakamın Güney Çevre Yolu maliyetine yaklaşması “Bu projeyi kim yaptı?” sorusunu akıllara getiriyor. 

Akyazı Projesi arkasına saklanılarak 1490 m yola 800 milyon lira ödemeyi planlayan Karayolları 50 milyona halledeceği işe neden 800 milyon lira ödüyor? Karayolları’nın kendi yaptığı ve ihale edildikten sonra iptal edilen projeyi kimler, niçin engelliyor? Karayolları Bölge Müdürlüğü, kendi alanından mevcut yola bir şerit ilave etse ve daha önce ihale edip vazgeçtiği Derecik Yolu’nu ıslah etse 50 milyon liraya aynı sorunu çözerken, neden 800 milyon lira ödüyor? Bir diğer gariplik ise, Karayolları Bölge Müdürlüğü arazisinin bu projeyle birlikte kendi alanını yeniden genişleteceği. 62 dönümlük karayolları arazisine MAPA’ya ihale edilen yeni projeyle birlikte 7 dönüm daha ilave olacak.  Mevcut yolu genişleterek çözülebilecek Yıldızlı geçişi, Trabzon tarihinin en büyük rantını barındıran proje olarak nitelendiriliyor. 360 milyon lira arsa istimlakı... 100 milyon lira bina istimlakı... 300 milyon lira yol yapım bedeli ile 1490 m yola 800 milyon lira ödemeyi planlayan Karayolları aynı zamanda Yıldızlı Beldesi’ni de haritadan siliyor.  Bu denli büyük bir rant haksız nedenlere dayandırılarak ve ruhsatsız bir biçimde sürdürülürken, yetkililer yalnızca seyrediyor. İhaleyi alan MAPA Firması ruhsatı olmamasına rağmen çalışmasını sürdürürken, denize sıfır olarak kurduğu konkasör şantiyesi ile adeta “Benim gücümü görün” diyor. İhale edilen eski makul proje iptal edildikten sonra ortaya çıkan yeni projenin MAPA tarafından üretildiği ve Karayolları’nın onayladığı iddia ediliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler