Berat Topal'ın Kaleminden

Berat Topal'ın Kaleminden

Gazeteci Berat Topal, Akçaabat gündemini değerlendiriyor.

Tütünspor’a ne oldu?

Akçaabat’ın en köklü kulüplerinden olan ve bir süre önce 50. yılını kutladığımız Tütünspor, mücadele ettiği süper amatör kümede kalma mücadelesini kaybetti. Tütünspor’un tarihine bakıldığında yıllara oranla başarılı grafikler sergilemesine rağmen bir türlü istenen başarıyı elde edememesi nedeni nedir bende çözemedim. Ama bildiğim net bir şey var ki oda Sebatspor’da yaşanan bir olayın aşağı yukarı aynısının Tütünspor’da da yaşandığı. Sebatspor’u süper lige çıkaran, tek kuruş borcu olmayan ve sporcularla anlaşmalarının hepsinin süresi olan ve paralarının tamamı ödenmiş ve kasasında da hayli yüklü miktarda parayla bırakan efsane başkan Mevlüt Selami Yardım’ı kulüple arasını açmaya çalışanlar ve onun çok yanlış yaptığını iddia ederek kulüple küstürmeye çalışmışlar ya aynısı da bence Tütünspor’da Cemil Kalkışım için yapıldığı kanaatindeyim. Tütünspor tarihinde en parlak dönemlerini benim bildiğim kadarıyla Cemil Kalkışım zamanında yaşadı. Futbolcusundan, taraftarına, tüm camia Cemil Kalkışım’ın yaptığı çalışmalar üzerinde hem fikirken Cemil Usta’yı da kulüpten soğuttular. Maddi ve manevi olarak kulüp en parlak dönemini Cemil Kalkışım zamanında yaşamıştır. Cemil Usta gibi takıma hizmet etmiş diğer insanlar da soğutulmuş bu olmamalıydı. Bir bütünleşme sağlanmalıydı. Taraftarıyla eski yöneticileriyle camiayla ve Akçaabat’ta birlik içerisinde hareket ederek Tütünspor daha iyi yerlere gelebilirdi. Sebatspor’la yüzü gülmeyen sporseverlerin Tütünspor’la sevinmelerini beklerdik ama oda bizi hezeyana uğrattı. Şüphesiz kaybeden Akçaabat futbolu olmuştur, herkesin üzüntülü olduğunu tahmin ediyorum. Geçmişimize bakarak geleceğimize yön verebiliriz. İlçe takımı olan Tütünspor’ küme düşerken, Akçaabat’a bağlı Derecik Beldesi'nin Uğurlu Mahallesinin takımı olan Uğurspor’un süper kümeye çıktığı için takımı ve camiayı kutluyorum. Başarılarının devamını diliyorum.

Başaran ismi yaşayacak mı?

Akçaabat Öğretmenevi’nin yeri Milli Eğitim Müdürlüğüne Hakkı Zeki Başaran’ın kızı tarafından verildiğinden dolayı öğretmen evine de babasının adı verilmişti. Milli Eğitim Müdürlüğü de mevcut binayı aslına uygun restore ederek hizmete açmıştı. Yeni uygulamaya göre öğretmen evine birde Akşam Sanat Lisesi açıldı ve adı Akçaabat Öğretmen evi ve Akşam Sanat Okulu olduğu belirtildi. Akçaabatlı hayırsever ailenin adının yaşatılması gerektiğine inananlardanım. Bu nedenle ilgililer bu konuda en kısa zamanda bir çalışma yapacakları kanaatindeyim.

Ferstival tarihi belli oldu

Akçaabat belediyesi tarafından her yıl organize edilen festival için tertip komitesi önceki akşam yaptığı toplantıda tarihi netleştirdiler. Bu yıl 18. düzenlenecek olan Akçaabat Belediyesi Müzik ve Halk Oyunları Festivali 18-21 Temmuz tarihlerinde yapılması kararlaştırıldı. Tertip komitesi festival içindeki diğer aktiviteleri de en kısa zamanda programlayacakmış. Festivalde Akçaabat’ın diğer özelliklerinin de ön plana çıkartılması için çalışmaların yer alması gerektiği kanaatindeyim. Akçaabat denilince insanları aklına ilk gelen köftedir. Akçaabat Köftesi’nin de bence festivale dahil edilmesi gerekiyor. Hatta festivalin adına da köfte ibaresi konulmalıdır. Tertip komitesinin şimdiye kadar bir eksiklik olarak gördüğüm bu konuyu gidereceğine inanıyorum.




Dolmuşlara yeni sistem

Akçaabat Trabzon hattında çalışan dolmuş minibüsler için yeni bir çalışma sistemi daha geliştirildi. Buna göre mevcut hatta faaliyet gösteren yaklaşık 300 adet dolmuş minibüsler bir gün çalışıp bir gün çalıştırılmaması esasına göre belirlendi. Yeni sisteme göre aynı hatta aynı gün çalışan minibüs sayısı 300 den 150 ye inerek minibüs esnafı daha rahat ve daha rantabıl bir sistemde çalışması sağlanacak. Bir haftadır uygulanmakta olan yeni uygulama şoför esnafı tarafından da olumlu karşılandığı görülüyor. Eskiden çok sıkıntıların yaşandığı şoför esnafının çalışamadığı, durak kurşunlamaların olduğu duraklarda şimdi ise esnaf rahata kavuşmanın sevincini yaşıyor. Bu sıkıntıların ortadan kaldırılması için mücadeleyi başlatan ve zor olmasına rağmen çok mesafe alarak çok büyük sıkıntılara göğüs geren eski durak başkanı Davut Ustaoğlu’ dur. Şimdi ki Kooperatif Başkanı Abdullah Sevim’de başlatılan bu çalışmaların devamını getirerek şoför esnafının daha iyi şartlarda çalışması için elinden geleni yapmıştır.

Krediye yoğun talep

Akçaabat’ta esnaf piyasalarda yaşana ekonomik sıkıntıdan kurtulabilmek için kredilere adeta hücum etti. Akçaabat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi kayıtlarına göre 2008 yılında yani yaklaşık 3 ay gibi bir sürede esnafa yaklaşık olarak 2 Milyon YTL(2 Trilyon)’ den fazla kredi kullandırmış. Bu sadece esnafın kooperatif den aldığı kredi tutarı. Ya bankalardan kullanılan kredi ne kadar o bilinmiyor. Esnaf çektiği krediyi yaz döneminde işler açılır, piyasalar canlanır umuduyla çekiyor. İnşallah hesap ettikleri gibi olur da yaz döneminde işler açılır. Bunun aksini dahi düşünmek istemiyorum.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler