Belediye Özel İdareye Açmıştı

Belediye Özel İdareye Açmıştı

Akçaabat Belediyesi ile Milli Eğitim Mahkemede Karşı Karşıya Geldi.

 

Trabzon’un Akçaabat İlçesi’nde 1998 yılında arsası kamulaştırılarak yapılan Alaattin Akçay İlköğretim Okulu ile ilgili belediye ile Milli Eğitim Bakanlığı’nı mahkemelik eden dava sonuçlandı. Mahkeme kamulaştırma bedeli olan 450 bin liranın faizleriyle birlikte Bakanlık tarafından Akçaabat Belediyesi’ne ödenmesine hükmetti. Belediyenin vatandaş tarafından terk edilen yolların ücretini aldığı iddia edildi.

OLAY NASIL GELİŞTİ

İddialara göre olay şöyle gelişti: 1998 yılında Akçaabat’ta bir okul yapımı gündeme geldi. Dönemin Vali Yardımcısı, Milli Eğitim Müdürü, Akçaabat Kaymakamı ve Akçaabat Belediye Başkanı beraberce bu okul yapımı için Akçaabat’ta önerilen yerin kamulaştırmasına karar verdiler. Bahse konu arazide 8 yıllık eğitim çerçevesinde okul yapılması planlandı. Bu arazi özel mülkiyete ait parselli bir arazi idi. Özel mülkiyete ait yerlerin toplamı 8 bin 585 m2’si kamulaştırıldı. Bu yerler arasında parselizasyon yapıldığı için belediyeye vatandaş tarafından ücretsiz ve yol olarak terk edilen yerler de vardı. Vatandaş arazisi üzerinde yapılan kamulaştırma ücretleri ödendi ve bakanlığa devredildi. 1999 yılında Akçaabat Belediyesi’ne bir yazı yazılarak yolların tapusunun devredilmesi istendi. Okul inşaatı 2004 yılında tamamlandı. Akçaabat Belediyesi ise bunu kabul etmeyerek kamulaştırma bedeli istedi. Akçaabat Belediyesi talep kabul görmeyince, 2006 yılında Akçaabat Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Bakanlık adına kamulaştırmayı yapan il tüzel kişiliği olan Trabzon İl Özel İdaresi hakkında dava açtı. 5 yıl süren dava geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Mahkeme Akçaabat Belediyesi’ni haklı bularak kamulaştırma bedeli olan 450 bin liranın Akçaabat Belediyesi’ne faizleriyle birlikte ödenmesine hükmetti.

TÜRKMEN: VATANDAŞA VERDİLER, BELEDİYEYİ GÖRMEZDEN GELDİLER

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, “Okul sahasının içinde belediyenin de yeri vardı. O dönem belediye başkanı ben idim. Milli Eğitim Bakanlığı orada kamulaştırma yaptığı vatandaşa parasını ödedi. Ancak orada belediyenin de yeri vardı. Vatandaşın parasını verdi, belediyenin parasını vermeyi bırakın bir irtibat bile kurmadı. Sonuçta burası belediyenin, Akçaabat halkının malı. Böyle bir kurum görmezden gelinemez. Biz belediye olarak yeri geldiği zaman bedava yer de veriyoruz. En son Sarıtaş Mahallesi’nde TOKİ’nin yapacağı okul için 6 dönüm bedava yer verdik. Bağışladık. Neticede biz de hizmet üretiyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Eğitim