Balıkçılıkta Umutlar Seneye Kaldı.

Balıkçılıkta Umutlar Seneye Kaldı.

Balıkçılıkta Umutlar Seneye Kaldı.

01 Eylül 2016 tarihinde başlayan 2016-2017 balık av sezonu 15 Nisan 2017 günü itibari ile sona ermiştir. Balık av sezonunun sona ermesinin ardından balıkçılar, gemileri ve avlanma araç gereçlerinin bakımlarını yaparak umutlarını gelecek sezondaki avcılığa bırakarak hazırlık yapmaya başladılar.

2016 Yılı Eylül ayında bol miktarda avlanan Palamut ile sezona ümitli başlayan balıkçılar, ilerleyen dönemde (Ekim sonu) avlamaları gereken Hamsinin karasularımızda yeterli miktarda olmamasından dolayı sönük bir Hamsi av sezonu geçirmişlerdir. Özellikle Samsun ve doğu kesimde Hamsi avcılığı yeterli verimlilikte olmamıştır. Karasularımızın doğu kesimine göç etmeyen Hamsi, Gürcistan karasularına da geçmediğinden avlanmak için bu ülkenin karasularına giden balıkçılarımız burada da yeterli avcılığı yapamamış ve 15 Nisan’ı beklemeden avcılığı bitirmişlerdir.

  Palamut avcılığı döneminde oldukça bereketli bir avlanma dönemi geçirilmesi, halkımızın bol ve ucuz balık yemesinde etkili olmuştur. Bu avcılığın sona ermesinin ardından alışkın olduğumuz Hamsinin avlanamaması ile balıketi tüketimi durma noktasına gelmiştir. Bununla birlikte insan sağlığına çok faydalı olan Omega-3 yağlarından da insanlar mahrum kaldılar. Hamsi, özellikle bölgemizin kıyı kesimlerinde yaşayan halkın yoğun tükettiği bir besin maddesidir. Avlanılan miktarın hem az hem de bölgemiz dışında (batı Karadeniz’de) olması nedeniyle fiyatı da pahalı olan hamsi bu yıl fakir yiyeceği olmaktan çıktı. Zaten avcılık sezonu boyunca avlanan tüm çeşitlerin miktarında da belirgin bir azalma olduğu görülmektedir. Ticari Su Ürünleri avcılığını düzenleyen 4/1 numaralı tebliğ uyarınca 15 Nisan itibari ile (av yasağı başlangıcı) avcılığına izin verilen avlanma araçları ile yapılan avcılık önceki yıllara göre kıyasladığımızda, avlanılan tür ve miktarlarda da belirgin azalmaların olduğu görülmektedir. Balık avcılığındaki bu azalma halkın önemli bir besin maddesinden yoksun kalması sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Bunun önlenmesi için de gerekli tedbirlerin alınarak, balık avcılarının yine balıkçılığı devam ettirerek balık yetiştiriciliğine yönelmesi konusunda teşvik edilmesi düşünülmelidir.

Bölgemizdeki büyük balıkçı gemisi sahipleri modern ve avlanma kapasitesi yüksek olan balıkçı gemileri ile karasularımızda yeterli avcılığı yapamaması onları değişik arayışlara itmiştir. Okyanuslarda avlanma amacı ile Afrika kıyılarına giden ve halen de gitmek için hazırlık yapan balıkçı gemilerimizin mevcut olduğu bilinmektedir. Ayrıca Atlantik Ton Balıklarını Koruma Uluslararası Komisyonu (ICCAT) kurallarına göre Orkinos balığı avlamak amacı ile Akdeniz’e gidecek balıkçılar da hazırlıklarını yapmaktadır.

 Yeni sezona kalan umutlar için şimdiden bereketli av sezonları temenni ederiz. 

 

                                                                                         Sebahattin YAZICI                                                                                                Akçaabat Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler