Anne - Baba Eğitiminin Önemi

Anne - Baba Eğitiminin Önemi

Okutan, anne-baba eğitiminin de çok önemli olduğunu belirterek bu konuda çok geri kalındığını söyledi.

Trabzon Valisi Nuri Okutan, okullarda verilen eğitim ve öğretimin başarıya ulaşması için anne-baba eğitiminin de çok önemli olduğunu belirterek bu konuda çok geri kalındığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'nün koordinatörlüğü, Avrupa Birliği (AB) mali katkısı UNICEF'in de teknik desteği ile yürütülen 'Önce Çocuklar: Çocuk Koruma Mekanizmalarının İl Düzeyinde Modelleşmesi Projesi' kapsamında, Trabzon'da bir toplantı yapıldı.

Trabzon Valisi Nuri Okutan, Cumhuriyet Başsavcısı Rıza Can, İl Emniyet Müdürü Feridun Boz, Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdür Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Sadrettin Gönültaş, UNICEF Erken Çocukluk Gelişimi Bölüm Sorumlusu Lilian Jelamschi ve ilgili birim amirlerinin katıldığı toplantıda, çocuğa hizmet götüren kurumların hizmetlerinin tanıtılması, çocuğa yönelik hizmetlerde il düzeyinde etkili bir işbirliği için görüş oluşturulması, çözüm önerileri geliştirilmesi, 12 pilot uygulama illerinden biri Trabzon'da kamu kurum ve kuruluşları, üniversite, belediyeler ve çocuğa hizmet götürülen sivil toplum örgütlerinin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalar yapıldı.

VALİ OKUTAN: “ANNE-BABA EĞİTİMİNDE ÇOK GERİ KALDIK”
Toplantıda konuşan Vali Okutan, iyi eğitilmiş bir insan profili oluşturmak için eğitimin vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunu belirterek bunun çocukluk döneminden itibaren başlatılması gerektiğini söyledi.

Eğitimle ilgili çalışma ve planlamalar yapılırken, eğitimin okul öncesinden başlatılması zorunluluğunun ortaya çıktığını kaydeden Vali Okutan, bunun için köy ve kasabalardaki okullarda ana sınıflarının oluşturulması için çalışmalar yaptıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

“İnsanın insanlaşmasını sağlayan sürecin baştan sona eğitim olduğu düşüncesiyle eğitimi önemsiyorum. Büyük Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli olarak kültürü göstermesi, bence çok dikkate değer ve toplumlar için yol gösterici bir yaklaşımdır. Eğitimi bütün hizmet alanları içinde en etkili ve birinci öncelikli alan olarak gördüğüm gibi, okul öncesi eğitimi de eğitim alanı içinde en önemli ve en etkili kademe olarak görmekteyim.”

“Okul öncesi eğitim gibi, anne-baba eğitimi de çok önemlidir” diyen Vali Okutan, şunları kaydetti:

“Anne-baba eğitimiyle ilgili başka illerde çalışmalar var ama bizim Trabzon'da başlattığımız bu çalışma diğer illerimize de örnek olacaktır. Eğitimde istenilen başarıya ulaşabilmek için ebeveynlerin de eğitilmesi gerekiyor.Yaptığımız çalışmalarda bunu da önemsiyor ve yapıyoruz. Düşünün ki Amerika'da anne-baba eğitimi bundan 150 yıl önce başlamıştır. Bu konuda biz çok geç kaldık. Bu konu ile ilgili çalışmaları artırarak devam edeceğiz. Çocukları etkilemenin en önemli metotlarından biri onlara örnek olmaktır.”

KONUŞMACILAR PROJEYLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ
UNICEF Erken Çocukluk Gelişimi Bölüm Sorumlusu Lilian Jelamschi, programın üç ana başlık altında toplandığını belirterek bu başlıkları şu şekilde sıraladı:

“Ailelerin eğitilmesi için, çocukları yetiştirirken nelere dikkat etmesi gerektiği, okula gitmemiş çocuklar için telafi eğitimi ile 50 bin çocuğa ulaşılması, çocuk hakları komiteleri kurarak çocukların seslerini daha çok çıkmasının sağlanması”

Projenin amacı ile bilgi veren Koordinatör Sadrettin Gönültaş, “Proje kapsamında seçilen 12 öncelikli ilde, etkili ve bütüncül çocuk merkezli önleme, koruma ve izleme hizmetlerini verilebilmesi için, etkili ve eşgüdümlü çalışma mekanizmaları oluşturmaktır. Bu amaç doğrultusunda proje iller Adana, Ankara, Batman, Bursa, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Mersin, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon'da çeşitli bilgilendirme toplantıları yapılacak. Söz konusu toplantılarla, çocuğa hizmet götüren kurumların hizmetlerinin tanıtılması, çocuğa yönelik hizmetlerde il düzeyinde etkili bir işbirliği için görüş oluşturulması, aile eğitimlerini illerde yaygınlaştırılması çözüm önerileri geliştirilmesi ve proje illerindeki kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve sivil toplum örgütlerini bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır” dedi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Haberler