Anlayışınıza tüküreyim!

Akçaabat dün meydana gelen feci bir kazayla sarsıldı!

Sarsıldı diyorum, çünkü Akçaabat’ın çok uzun zamandır akıllardaki sorusu yeniden beyinlerde şimşekler yarattı! Şimşeğin şiddetini anlayanınız var mı? Ben anladım: 

ÜSTGEÇİTLER…

Dün yaşanan feci olayda 64 yaşındaki bir kadın, kadından ziyâde yaşlı bir teyzemiz yaşamını kaybetti… Neden? Bunu kendine soranınız var mı? Ben sordum, sebebi:

ÜSTGEÇİTLER…

Engelli vatandaşlarımız; o yüce Allah’ın takdiriyle yürüyemeyen, çeşitli sebeplerden ötürü engelli olan kardeşlerimiz o çooooook meşhuuuuur sahilimize geçemiyor? Biliyor muydunuz? Bunun sebebini sorgulayanınız var mı? Ben sorguladım, sebebi:

ÜSTGEÇİTLER…

Minik evlâtlarını çocuk aracına koyarak, dışarıda dolaşmak isteyen aileler, o sahile veyâ karşıya binbir tehlikeli yoldan, yâni o üstgeçitlerin altından geçerek gidiyor, göreniniz var mı? Ben gördüm, sebebi:

ÜSTGEÇİTLER…

Benim dizlerinden rahatsız ve bunun için tıbbî operasyon geçirmiş annem, doktorun kendisine ‘Merdiven çıkmayacaksın’ dediği annem, meşâkkatli bir biçimde o üstgeçidi geçmeye çalıştığında neler yaşadığını da bilen yoktur veyâ onun gibi olan insanlara dikkat edeniniz var mı? Ben dikkat ettim, sebebi:

ÜSTGEÇİTLER…

Pekiiiii, Atatürk Parkı’nın oradaki Şehit İbrahim Seyis Üstgeçidi’ne yaşlılar, engelliler ve üst geçit kullanamayacaklar için, yapımından yıllar sonra bir asansör yapım çalışması başlatıldı (!). Aylar öncesinde başlatılan bu çalışma ise, yalnızca yan tarafında bir çukurun açılmasından ibâret oldu. Hâlen daha ilçedeki bu sorunu düşüneniniz var mı? Ben düşündüm:

ÜSTGEÇİTLER…

Peki, Haçkalı Baba Devlet Hastanesi’nin oraya yapılan üstgeçitten hiç geçtiniz mi? Hastaların, daha sıkça yaşlı hastaların, canlarını korumak (!) amacıyla yapılan bu üst geçitlerin ne kadar dik yapıldığını, siz oradan çıkarken bir yaşlımızın neler çektiğini gözlemlediniz mi? Ben gözlemledim, sebebi:

ÜSTGEÇİTLER…

Ya yeni yapılan otogarın oradaki üstgeçide ne demeli? Hadi iki kişi yan yana o dik ve dar üstgeçit merdivenlerden aşağı inmeyin deneyin bakalım! Bir yük taşıyan kişinin o dik ve dar merdivenlerden geçtiğini düşünün! Düşündüğün de canı sıkılanınız var mı? Benim canım sıkıldı gerçekten, sebebi:

ÜSTGEÇİTLER…

Üstgeçitler çok kez yazıldı gazeteciler tarafından, vatandaşın sıkıntısı dile getirildi. Akçaabat’ın demir yığını hâline getirildiği söylendi. Peki, önemseyen var mı: Hayır!

Ülkemizin çok yerinde insanların başına bir şey geldikten sonra önlem alınıyor. Ancak Akçaabat’ta insanların başına bir şey gelse dâhi bir önlem alınmıyor. Garip bir yer burası gerçekten.

Bir kaza oldu Akçaabat’ta ve bir kişi yaşamını yitirdi. Belki birçoğuna doğal gibi gelebilir bu. Neden üst geçidi kullanmadılar, ya da daha dikkatli olabilirlerdi de diyebilirsiniz. Ama madalyonun diğer yüzünü görebilmektir önemli olan burada.

Üstgeçitler birer zulüm geçididir! Ne bir asansör, ne de kolaylaştırıcı başka bir şey yok. Yaşlı ninelerimiz merdiven çıkamıyorlar, çıksalar bile o kadar dik merdivenlerde birçoğu yarıya gelmeden kilitlenip, kalıyorlar eminim.

Dünyanın hiçbir ülkesinde bu tür nedenlerden dolayı insanlar hayatlarını kaybetmiyordur. Toplum olarak Avrupa’ya özenen çizgimizi birazcık da olsun bu konularda bilinçli olmak adına yönlendirebilsek keşke…

Posta bu kazayı manşet yaptı ve başlık attı: Bir Türk’ün kaza sonucu ölümü

Ve ekledi: "Dünyada işlerliğini yitirmiş üst geçit bizde hâlâ gözde! Ama halk üst geçite tırmanmak yerine 'Düzayak' diye canı pahasına caddeden geçiyor. Eylül'de 11 kişi bu nedenle öldü. Dün de Akçaabat'ta üst geçidin altında yine kaza oldu."

Ve son söz: O kazanın sorumlusu canını kaybeden kazazede ve kamyon şoföründen çok, insanları o yollardan geçiren anlayıştır!

O kazada yaşamını yitiren 64 yaşındaki yaşlı teyze, Allah’ın rahmeti seninle olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum