Altın Dönemi Yaşattık

Altın Dönemi Yaşattık

AK Parti İlçe Başkanı Osman Çavuş "Akçaabat'ta toplanan vergi maaşları karşılamaz" dedi.

Sitemiz olarak yaklaşan yerel seçimler öncesi siyasi parti temsilcilerinin görüşlerini sizlere aktarmaya başladık. İlk olarak Adalet ve Kalkınma Partisi Akçaabat İlçe Başkanı Osman Çavuş ile yaptığımız röportajı sizlere sunuyoruz.

 

Röportaj: Derviş ALTUNTAŞ

 

Akçaabatajans: Anket çalışmalarınızda öne çıkan isimler var mı?

 

Osman ÇAVUŞ: Öne çıkan ismi açıklamayayım. Erken olur. En fazla tercih edilen iki üç kişi var. İsimlerini ve aldıkları oyları bu aşamada söylemem doğru olmaz. Anket listelerimizde yer alan isimlerin hepsi bizim için değerli, hepsi Akçaabat’ımızın mümtaz isimleri. Ama neticede adaylarımızı belirlerken mutlaka anketleri değerlendiriyoruz, değerlendireceğiz. Bu çalışmamız devam ediyor. Biz adayımızı Kurban Bayramı’nda açıklamayı düşünüyorduk. Genel merkeze karşı saygısızlık olmasın diye bekleteceğiz. ‘Adaylar açıklansın, eğilimler belirlensin’ dendiği anda açıklayacağız. Şu anda aday adaylığı süreci başladı. İlçemizden aday olmak isteyenlerin ilçe başkanlığımıza bir form karşılığında müracaat etmeleri gerekiyor. İl Genel Meclis üyesi ve belediye meclis üyeleri de aynı yolla ilçe başkanlığımıza müracaat edecekler. Parti üyemiz olmayanlar da müracaat edebilecekler ve bu, çok önemli bir şey.

 

 

Akçaabatajans: AK Partili belediye başkanı olursa belediyenin en büyük projesi ne olacak? Farklı olarak ne göreceğiz?

 

Osman ÇAVUŞ: Ben belediye başkan adayı olmadığım için başkası adına konuşmuş olmak istemem; saygısızlık olur. Ama şu olmayacak ve olmamalıdır. Bunun takipçisi olacağız. Yol, su, çöp toplamak, kanalizasyon ve benzeri sorunları gidermek belediyenin zaten görevi olan şeyler. Bunların dışında bir şeyler üretmek, Akçaabat’a güzel eserler kazandırmak son derece önemli. Akçaabat’ta kentsel dönüşüm olabilir mi, çarpık görüntüyü ortadan kaldırabilir miyiz, Akçaabat’ı daha yaşanılabilir bir şehir haline getirebilir miyiz? Sayın belediye başkanı yaşanılabilir diyor ama benim bu görüşe katılmam mümkün değil. Polemik olsun da istemem ama sahilimizde sadece gezinilir ve yemek yenilir; buna itirazımız yok. Yaşanılabilir bir şehir ise diyemezsiniz bugünkü Akçaabat’a, ancak yemek yenilebilir dersiniz. Akçaabat’ın arka taraflarına ne bir greyder girmiş ne de çöp kamyonu. Birçok kesimin yol sorunu vardır. Şehir bellenmemiş tarla gibi. Arka sokaklarımızın hali de ortadayken ben Akçaabat’a nasıl yaşanılabilir bir şehir diyebilirim ki. AK kadrolar işte tam da bu dönüşümü Akçaabat’a yaşatmaya taliptir. Bugüne kadar da merkezi hükümet eliyle Akçaabat’a yapılan onlarca yatırım ise  yapacaklarımızın teminatı olarak Akçaabatlıların huzurundadır.

  

 

Akçaabatajans: Siz belediyeyi eleştirirken, AK Parti iktidarında Akçaabat’ın kazanımları neler olmuştur, sorumuza cevabınız ne olacak?

 

Osman ÇAVUŞ: AK Parti döneminde Akçaabat baştan aşağıya altın dönemini yaşıyor. Akçaabat, Cumhuriyet tarihinde göremediği birçok yatırıma bizim iktidarımız vesilesiyle kavuşmuştur ve yapılacak daha çok işimiz de vardır. Bu hizmetlerin mensubu olmaktan gurur duyduğum AK Parti tarafından Akçaabat’ta yapılmasından memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim.

 

Akçaabat’ın her dönem az veya çok bir takım hizmetler almıştır. AK Parti döneminde aldığı hizmetler ise geçmiş dönemlerdeki hizmetlerden çok daha fazladır. Bunu tüm vatandaşlarımız görmektedir. Bu hizmetleri Akçaabat’a getirirken teşkilatımızla, bürokratımızla, milletvekillerimizle birlikte çalıştık. Herkesin bu hizmetin gelmesinde bir katkısı olmuştur. Bizler bu arada gelip geçiciyiz. Ancak tarih bizi sorgulayacak, ‘iktidar olarak ne yaptınız’ diye; biz bu manada var gücümüzle çalıştık ve çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bunu yaparken sadece kendi arkadaşlarımızın değil kim bir proje getirirse, ufkumuzu açarsa onun da fikirlerinden yararlanarak yolumuza devam ediyoruz.

 

Akçaabatajans: Başlıklar halinde sıralarsak, nedir bu hizmetler?

 

Osman ÇAVUŞ: Akçaabatta eğitimden sağlığa büyük çalışmalar yaptık. Bunları isteyenlere rakam rakam verebiliriz. Ama ana başlıklar halinde aktarmak istiyorum.

 

EĞİTİM:

Akçaabat’ta eğitim alanında köklü yatırımlar yaptık. Eğitim sorunu sadece Akçaabat’ın değil tüm ülkemizin sorunu. Biliyorsunuz ki Akçaabat Lisesi’nde 2 bin 200 civarında öğrenci mevcut. Bunlar sıkışık sınıflarda eğitim görüyorlardı ve elde edilen başarı da haliyle düşüyordu. Bunu gidermek için Yaylacık Mahallesi’nde 7 milyon YTL maliyeti olan bir lise yapılıyor ve bitmek üzere. Bunun yanı sıra Söğütlü’de Güzel Sanatlar Lisesi 6 milyon YTL’ ye,  yine bu beldemizde yapılan bölgenin en büyük ilköğretim okulu da 5 milyon YTL’ ye mal olmuştur. Bunların haricinde eğitim kurumları Karpınar İlköğretim, Cumhuriyet İlköğretim, Dörtyol İlköğretim, gençlik merkezleri ve taşımalı eğitimin de içinde yer aldığı birçok okulun yapımı ve tamiratı için de toplan 77 milyon YTL para aktarılmıştır.  İlçemiz merkezindeki eski Tekel binalarının Güzel Sanatlar Fakültesi ve meslek yüksek okulu yapılması sağlandı. Bu yatırımın maliyeti yaklaşık 5.5 milyon YTL’dir. 

 

TOKİ:

TOKİ Akçaabat’ta 936 daire yapmış ve birçoğu hak sahiplerine teslim edilmiştir. Yıldızlı konutları için 47 milyon YTL, buradaki okul ve alt yapı için 10 milyon YTL, Akçaabat Sarıtaş’ta yapılan konutlar için 26 milyon YTL, ihalesi yapılmış ve inşaat çalışmalarına başlanmış olan Akçaabat Devlet Hastanesi için ise 32 milyon YTL Akçaabat’ın kazanımlarıdır. Akçaabat, TOKİ’den çok iyi yatırım almıştır, bunu kimse inkâr edemez.

 

KÖY YOLLARI:

Köy yolları tam kronik bir halde idi. Bizden önceki muhtarlar köylerine hizmet alabilmek için çok farklı isteklerle karşılanırdı. Bizim dönemimizde hiç ayrım yapmadık. Bize oy versin veya vermesin, kim olursa olsun hizmet götürmeye çalıştık. Bizim dönemimizde köylere 26 milyon YTL kaynak aktarılmış; bu çok iyi bir rakam. Ama hala sorunlarımız devam etmektedir. Bu sorunları da halletmeye çalışıyoruz.

 

IŞIKLAR SUYU:

‘Işıklar Suyu’ son aşamasına getirilmiştir; geldiğinde bu suyun geçtiği köylere de su verilmesi için bir teklif verdik ama şu an için bu kabul görmedi. Ama Akçaabat’ın yeni dönem belediye başkanı bunun için çaba harcayacaktır.

 

BELDES:

BELDES’ten 14 belediyemize 14 milyon YTL aktarılmıştır. Bu para normal ödeneklerinden ayrıdır. Yaptıkları proje karşılığında bu paraları belediyeler almışlardır. Afet fonundan ilçemize 8 milyon YTL gelmiş ve belediyelerimize dağıtılmıştır. Hazine yardımı olarak Akçaabat Belediyesi dâhil 82 milyon YTL almış ve belediyelerimiz bu paralarla alt yapı ve hizmetler üretmişlerdir.

 

KARAYOLLARI:

Karayolları’na Akçaabat için 19 milyon YTL para aktarılmıştır. Buna Işıklar Kazıklı Geçişi ve şehir merkezinde montajları devam eden üstgeçitler dâhildir. Bence bu yatırımlar arasında en önemlisi Akçaabat için “Tanjant Yolu”dur. Ama bu çalışmaya Akçaabat şehir merkezindeki 18 uygulamasının gecikmesinden dolayı henüz başlayamadık. Çalışmaları ise hazır olan Söğütlü beldesinden başlatmak ve şu an ayrılan paranın geri gitmemesini sağlamayı önceliğimize aldık. Diğer en önemli projemiz Akçaabat Düzköy yolunun çift yol yapılmasıdır. Bunun için çalışmalar devam etmektedir.

 

SOSYAL HİZMET:

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nca da çok ciddi çalışmalar yapmış ve hak edene hak ettiği kadar yardım edilmiştir. Bizim dönemimizde 5 milyon YTL’ ye yakın para gelmiş ve bu para, eğitimin yanı sıra şartlı nakil transferi yöntemiyle ihtiyaçlı vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının giderilmesinde kullanılmıştır.

 

DENİZCİLİK:

Balıkçı barınaklarına yapılan yatırımlar azımsanmayacak büyüklüktedir. Bölgemizde sadece balıkçılıkla geçinen insanlarımız vardır. Akçakale balıkçı barınağı yıllardır kaderine terkedilmişti. Hatta Akçakale Belediye Başkanı’nın ‘bu barınak ihale edilsin ben partimden istifa edip AK Parti’ye geçeceğim’ diye sözü vardır. Şimdi ihalesi yapıldı ve inşaatı başladı. Başkan’dan sözünü yerine getirmesini bekliyoruz. Darıca, Salacık, Mersin ve Akçaabat balıkçı barınakları ile Kavaklı ve Akçaabat sahil tahkimatı, derelerin ıslahı ve Sera gölünün temizlenmesi gibi yatırımların toplamı 22 milyon YTL’dir.

 

SAĞLIK:

Sağlık alanında çok ciddi adımlar attık Göreve geldiğimizde Akçaabat Devlet Hastanesi’nde 3 uzman hekim vardı. Şuan 22 uzman hekim var. İnsanlarımıza en büyük hizmet budur. Sağlık ocakları ve diğer sağlık yatırımlarının tutarı 3 milyon YTL. dir.

 

AKÇAABAT OSB:

Gelecekte anılacak olan hizmetlerimizden en önemlisi Şinik Organize Sanayi Bölgesi’dir. Bu yıl buraya 6 milyon YTL para çıkartılmıştır. Kısa sürede proje çalışmalarının başlanmasını bekliyoruz.

 

409 MİLYON YTL YATIRIM:

Altı yılda Akçaabat’ta 159 milyon 581 bin YTL’lik vergi toplanmışken buna karşılık 409 milyon YTL’lik yatırım gelmiştir. Buna, kamu hizmetlerini yürütmek için verilen paraları katmıyorum. Bunun miktarı 266 milyon YTL’dir.

 

 

Akçaabatajans: Yatırımları rakamlarıyla özetlediniz. Ancak muhalif düşüncede olanlar aksini söylüyor, ‘ne yaptılar’ diye soruyor. Yatırımlarınız görünmüyor mu, yok mu sayılıyor? Bu konudaki değerlendirmeniz ne olacak?

 

Osman ÇAVUŞ: Akçaabat’ta özellikle Cumhuriyet Halk Partisi ‘Akçaabat’a ne yaptınız’ diye soruyor. Ancak onlar bir şeyi hatırlamıyor. Gittikleri bu yollar geçmişte böyle değildi. Objektif bir değerlendirme yapmalarını istiyoruz. Bize proje getirsinler ve yapılmasını istedikleri projeleri bize sunsunlar. Biz hiç ayrım yapmadan insanımıza hizmet vermeye çalışıyoruz. Bu kadar hizmete karşılık ne yaptınız denmesi bize haksızlık olur. Geçmişte muhalefetten iktidar olanlar vardı; neden Akçakale limanını yapmadınız. Neden bu okulları yapmadınız. Biz Gökçekaya ve Karaçam yolunu yaptık. 2 bin 100 ton asfalt döküldü o yola. Bu yolu yaparken siyasi ayrım yapmadık. Ama geçmişte çok ayrım yapıldığını biliyoruz.

 

AK Parti ile Akçaabat altın dönemini yaşamaktadır. Aslında bu rakamları tek tek açıklamamdan memnun değilim. Ama muhalefetteki parti temsilcileri ‘ne yapıldı’ diye propaganda yapınca biz de gerçekleri ortaya dökmemiz gerekiyor. Burada yiğidi öldür hakkını ver. Eleştiri yaparken ne yapılması gerektiğini de söyleyin. Bir proje de siz sunun. Ama bu siyasetle gittikleri için Akçaabat’ta onlara olan güven ortada; biz  % 61 oy aldık, ya onlar. Millet gerçekleri görüyor. Bizim hiç mi eksiğimiz yok; tabiî ki var. Bu eksiklerimiz için de diyoruz ki projeniz varsa getirin, tartışalım. Dışa kapalı muhalefet anlayışı doğru değil.

Sayın Mustafa Nadir gibi olaya tek pencereden bakarak, saldırmak ve karalamaya çalışmak hiçte doğru değil. Bu hareketleri insanlarımız görüyor. Atalarımız ne “Yiğidi öldür, ama hakkını ver” diyor. Yapılanları söyle ve deki şunları da yapsanız daha iyi olurdu veya biz gelirsek şöyle yapacağız. Bu önerilerle bizimde önümüzü açın. Ama maalesef sadece çamur at izi kalsın siyaseti uyguluyor.

 

 

 

Akçaabatajans: Önümüzde yaklaşan bir yerel seçim tarihi var. 4 ay gibi kısa bir süre kaldı. Süreci kısaca değerlendirir misiniz?

 

Osman ÇAVUŞ: 2009 yılı, yapılacak olan mahalli idare seçimleri nedeniyle hem Akçaabat hem de Trabzon için kırılma yılı olacaktır. Biz, AK Parti olarak ilçemizin hizmetkârlığına talibiz. Akçaabat Belediyesi’ni kazandığımızda ilçelerle değil illerle yarışacağız, Trabzon’la yarışacağız.  Merkezi yönetimle yerel yönetimler birbirine uyumlu çalışmalar yapmalıdırlar.

 

Akçaabatajans: Sayın Türkmen AK Parti’ye yönelik ılımlı açıklamalar yapmaktadır. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Osman ÇAVUŞ: Şefik Türkmen’in partimiz için yaptığı açıklamaları doğru. Şefik Türkmen diyor ki, AK Parti döneminde belediyeler arasında ayrımcılık yapılmadı. Dediğinde bir yanlış yok. Ayrım yapıldı diye kimse bir şey söyleyemez. Bunu Başkan Türkmen demeyebilirdi. Bunu dediği için hakkı iade etti. Bunun için kendisine teşekkür ediyorum. Bunu Akçakale'de Ali Türen Öztürk ve Darıca'da Mehmet Kocabaş da söylüyor. Mustafa Cumur’un Akçaabat ve Trabzon için emeği ve gayreti vardır. Başkan Türkmen, 'Biz kendisine hangi projeyi getirmişsek bize yardımcı olmuştur' diyor. Bunu söylemesi tabiî ki güzel. Ancak bunun böyle olduğunu zaten insanlarımız görüyor.

Akçaabatajans: Bizlere zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.

 

Osman ÇAVUŞ: Bizlere, kendimizi halkımıza anlatma fırsatı verdiğiniz için ben de teşekkür eder, başarılar dilerim.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum
Röportaj