Alşan'dan Açıklama

Alşan'dan Açıklama

Akçaabat Esnaf Ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Osman Zeki Aşlan basın toıplatısı düzenleyerek kooperatif hakkında bilgiler verdi.

Alşan’ın yaptığı açıklamayı aşağıda aynen yayınlıyoruz.

 

“Esnaf kredi kooperatifi durumu ile ilgili bazı basın organlarında çıkan yazılara istinaden bu açıklamayı yapmayı uygun buldum.

Esnafımıza verilen kredilerin geri dönüşlerinde yaşanan problem, esnafımızın ne kadar ödeme sıkıntısı çektiğinin ve ne kadar zor durumda olduğunun bir göstergesidir.

Medyaya yansıdığı gibi esnafın durumu, güllük gülistanlık değil aksine piyasada büyük işsizlik vardır. Esnaf zor günler geçirmektedir. İlçemizin durumu 4-5 yıl önce yaşam fındık kriziyle başlamıştır. Tütün ekilmesi yasaklanması ile devam etmiştir. Bitme noktasına gelen hayvancılık ve yan ürünleri piyasaları çok olumsuz etkilemiştir. esnafın yapacağı alışveriş derinden etkilemiştir.

Çünkü ilçemizin bir sanayi şehri değil fabrikalarımız yok gelirin büyük bir kısmının tarımsal alandan elde etmektedir.

Tütüne alternatif ürün olmaması piyasayı çok zor duruma düşürmektedir. Düşünün, Rize için çay ne kadar önemli ise Akçaabat için de tütün o kadar önemli idi. Rize’de çay ekimini yasaklanması halinde Rize ne duruma düşer.

Piyasadaki işsizlikten dolayı esnafımız büyük miktarlarda para sıkıntısı çekmektedir. Yıllar yılı ilçemizde esnaflık yapmış ihtiyaçlara yardım etmiş sıkıntılı halkımıza veresiye vererek ilçemizin halkına yardım etmiştir. Ama veresiyelerini tahsil edemeyip para sıkıntısına düşmüştür. Esnafımız kredi bulabilmek için bankadan bankaya ve kooperatif e koşup binbir güçlükle kredi almaya çalışmaktadır. Sonunda aldığı krediyi bu işsizlikte geri ödemekte zorluk ekmektedir.

 

 

 

Borcu olan esnafa kısmi ödeme, kredi kartı ile taksitlendirme ve borcunun yapılması dâhil tüm seçenekler bitirildikten sonra esnafı avukata verip işlemleri başlatıyoruz. Bizim tek amacımız esnafımızı ayakta tutmaktır. Bunun için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışmaktayız. Takip oranının yükselmesi riskini göze alarak bu zor yolu seçtik. Kolay olan zora düşmüş esnafı hemen icraya ver evini dükkânını satar ve onu işsizlik ordusuna katarız biz bunu yapmamak için biz bu yolu deniyoruz denemeye devam edeceğiz. Biz esnafın derdiyle dertlenip üzüntüsüyle de derinden üzülmekteyiz.

Bu zor günlerde esnafımızın bize ihtiyacı olduğunda yanında olmayacağız da ne zaman yanında olacağız.

Devletimiz bu kadar hastaneyi nerden yapıyor. Vatandaş hasta olduğu zaman kalp krizi geçirirse, apandisti patlar veya kaza geçirdiğinde onları iyileştirme ve yaşama kazandırmak için. Bizim kurumumuz esnaf parasal krize girerse ona yardımcı olup onu yaşatmaktır. Nasıl doktor kalbi durmuş vatandaşı bile hayata kazandırmak için canla başla çalışıyorsa bizde bu düşüncedeyiz doktor hiç uğraşmaz hastayı direk morga gönderir, bu kolay olandır doğrusu zor olanı yapmaktır. çünkü yaşamak herkesin hakkıdır. Esnafta kendi ayaklarının üstüne durmaya ve ailesini geçindirmeye de hakkı vardır.

 

Çok hassas bir meslek olan esnaf her olumsuzluktan etkilenir. fındık parası verilmez esnaf köylüdeki alacağını alamaz kriz olur esnaf etkilenir siftahsız dükkân kapatır. Memur ve işçiler kriz oldu diye maaş almaması mümkün değildir. Tütün ekim yasaklandı diye ücretlerini almayan memur yoktur. Ama krizde esnafımız iflas eder bütün ailesi ve çoluk çocuğu borcunu ödemeye çalışır. Üzüntüsünden İntihar eden esnafımızda ayrı bir acımızdır.

Dünyanın en zor mesleği esnaflık olduğu için esnafımız zor günler geçiriyor, ama ben esnafımıza güveniyorum bu zor günleri de atlatacağımıza inanıyorum. Çünkü her karanlık gecenin bir aydınlık sabahı vardır.

Kurumumuzun durumuna gelince 35 yıllık saltanatı yıkıp borç içinde yüzen kooperatife 2004 yılında seçildik. 1 yıl içinde borcu ödeyip yeni hizmet binasını açtık daha sonra lokali esnafımıza kazandırdık. Sermayemiz 1 trilyon civarında olup geçen yıl 9 trilyon civarında plasman kullandırdık bölgemizde 31 kooperatif var potansiyel bakımından güçlü bir kooperatif olarak 2. Durumdayız ayrıca Akçaabat esnafını en iyi bir şekilde temsil etmek için Trabzon bölge birliğinde yönetici Ankara merkez birliğinde de temsilci olmaktan gurur duymaktayım.

 

kefalet_dosya1.jpg

Açıklama Yapan Başkan'ın odasında masa üzerinde bekleyen kredi takip dosyaları dikkatlerden kaçmadı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Haberler