Akçaabat'ta Siyasi Kulislere Yansıyanlar

Akçaabat'ta Siyasi Kulislere Yansıyanlar

Akçaabat'ta Siyasi Kulislere Yansıyanlar

 

Türkmen Ortahisar'a mı?

2014 Yılı Mahalli İdareler Seçimi yaklaştıkça özellikle siyasi çevrelerde heyecan gittikçe yükseliyor. Siyasetin konu olduğu her yerde yerel seçimler ve adaylar konuşulmaya başlandı. Akçaabat’ta 4 dönemdir belediye başkanlığı görevini ifa eden şefik Türkmen’in yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceği en çok merak edilen konular arasında geliyor. Bilinen bir şey var ki o da Şefik Türkmen’in adaylık için niyetinin devam ettiği. Zaten son dönemde Belediyenin yaptığı ataklar da bunu gösteriyor. Burada AK Parti’nin işi zor. Türkmen’in mevcut yönetimle arasının pek de iyi olmadığı biliniyor. Ancak bir önceki seçimde de bu tabloya yakın bir ortam vardı ve Türkmen buna rağmen AK Parti’den aday gösterildi. Bu kararda Ankara’daki siyasetçilerin payı büyük. Şefik Türkmen aynı taktiği izler ise yeniden Akçaabat’ta aday olabilir. 2. alternatif ise Türkmen’in Ortahisar’a kaydırılması. Belediyecilikte yılların tecrübesine sahip Türkmen, yeni kurulacak olan Ortahisar’ı en iyi şekilde temsil edebileceği konuşuluyor.

 

Aday Musa Bulut mu olacak?

AK Parti’nin aday seçiminde en çok zorlanacağı ilçe Akçaabat olacak. Parti genel merkezinin Akçaabat’ta 2 farklı anket yaptırdığı biliniyor. Bu anketlerde öne çıkan isim ise Dörtyol Belediye Başkanı Cevat Birinci. Birinci, “Ben adayım” demiyor, değilim de demiyor. Susmak olayı kabullenmek anlamına gelir ki bu da Birinci’nin nabız yoklamaya devam ettiği anlaşılıyor. Ankette öne çıkan diğer isim ise Akçaabatlı SGK İl Müdürü Musa Bulut. Musa Bulut’un son dönemde Akçaabat’ta karşı özel bir ilgisi var. Özellikle festivalde yaptığı konuşma birçok kişi tarafında olumlu olarak karşılandı.

 

Birinci-Altınel dengesi

Son zamanlarda AK Parti'nin Akçaabat'taki belediye başkanlarından bir grup, ilçe teşkilatından bağımsız hareket ediyor. Özellikle Yıldızlı Belediye Başkanı Yahya Tarakçı, Akçaköy Belediye Başkanı Sultan Memiş, Dörtyol Belediye Başkanı Cevat Birinci bu harekette baş gösteriyor. Bu oluşumun adayları şüphesiz ki Cevat Birinci. Ancak bir etken daha var ki o da Darıca Belediye Başkanı Muhammet Altınel. Altınel, dengeyi iyi koruyan bir isim. Akçaabat Belediye Başkan adaylığını da düşünen biri. Birinci veya Altınel'den hangi biri aday olursa, diğeri birbirini destekleyecek durumda. Şayet Altınel'in adaylığı da söz konusu olursa, Altınel'e Kavaklı Belediye Başkanı Halil İbrahim Dervişoğlu başta olmak üzere, Akçakale Belediye Başkanı Emre Akgün,  Akpınar'ın bağımsız belediye başkan adayı Mehmet Ali Değirmenci'nin destek vereceği konuşuluyor. Ayrıca Cevat Birinci, Yahya Tarakçı ve Sultan Memiş de aynı desteği Altınel'e verebilir. Bunun aksi durumunda Cevat Birinci aday olursa bu başkanlarının tamamının Birinci'yi destekleyeceği de tartışılmaz bir gerçek.

CHP’de ibre Ali Türen’den yana.

Cumhuriyet Halk Partisi, Akçaabat Belediye başkan adayını belirlemek için kurmuş olduğu sandıkta oy verme işlemi sürüyor. Ramazan bayramından sonra sandık açılacak ve çıkacak olan kişi partinin Akçaabat Belediye başkan adayı olacak. Yapılan görüşmelerde öne çıkan tek isim var. O da Ali Türen Öztürk. Öztürk’ün bu teklifi kabul edip etmeyeceği belli değil. Zira Öztürk’ün gönlü hala milletvekilliğinde.

 

Gedikli'nin adaylığında son durum ne?

MHP Milletvekili Koray Aydın'ın, partilerinin Akçaabat'ta adayının kesinleştiğini ve bayramdan sonra bunu kamuoyuna açıklayacaklarını kesin ifadelerle belirtmesi üzerine MHP içerisinden edinilen bilgiler eşliğinde adayın Söğütlü Belediye Başkanı Metin Gedikli olduğu öğrenildi. Sağlam kaynaklardan edinilen bilgi sonrası durumun gazete ve internet sitelerine yansıması üzerine MHP İlçe Başkanı Miraç Çınar'la konuşan bazı kişiler, Çınar'ın kesinlikle böyle bir durum olmadığını ve adayı belirlemediklerini iddia ettiğini söylüyor. Koray Aydın'ın "Akçaabat'ta adayımız belli" demesine rağmen ilçe başkanının bu yaklaşımı kafaları karıştırırken, kulağımıza gelen bazı iddialara göre Metin Gedikli'nin bazı yerlerde kendisinin artık adaylığının kesin olduğu yönünde bilgiler verdiği ileri sürüldü.

Topsakal'ın kafası karışık

Kısa süredir Trabzon dışında bulunan MHP'nin belediye başkan aday adaylarından Mehmet Ali Topsakal, kısa süreliğine il dışında olsa bile Akçaabat'taki aday adaylık sürecini de an be an takip ediyor. Gedikli'nin adaylığının kesinleştiği yönündeki iddiaları da takip eden Topsakal'ın henüz nasıl bir tavır içerisinde olacağı belli değil. İddiaların gerçek olup olmadığını araştıran Topsakal bugün ya da yarın Akçaabat'a gelerek, süreci daha da yakından takip edecek. MHP'de yakın zamanda büyük fırtınalar kopacağa benziyor.

 

Eğitim camiasının adaylık için 2 isim

MHP'nin Akçaabat adaylığına eğitim camiasından da bazı isimler konuşuluyor. Metin Gedikli'nin adaylığının gerçekleşmemesi ihtimâliyle eğitim camiasından birbirine yakın 2 kişinin ismi adaylık için geçiyor. Bu kişier, aynı zamanda Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim Sen camiasının Trabzon'da önde gelen isimlerinden Kadir Topal ve Cevat Şal Topal, Akçaabat Lisesi'nde uzun bir süre müdür yardımcılığı görevinde bulunmuş, Cevat Şal da aynı okulda görev yapmıştı. Her iki isim de Akçaabatlı ve alanlarında başarılı isim. MHP'ye de pek uzak değiller. Özellikle sendikal çalışmaları da takdire şayan. Bu isimlerin de partide adaylık konusunda konuşulduğu iddia edildi. Birinin adaylığında ise diğeri kesinlikle adayı destekleyeceği kesin. Başta eğitim camiası olmak üzere memur kesiminden büyük bir oya sahip bu iki kişiden birinin adaylığı pek sürpriz olmayabilir.

 

Üç parti de İsmail Topal'ı düşünüyor

Akçaabat Yeni Haber Gazetesi'nin sahibi ve başyazarı ve ilçemizin duayen gazetecilerimizden İsmail Topal'ın AK Parti CHP ve MHP'nin listesinde önemli yere yazılacağı konuşuluyor. Üç partinin de yöneticilerinin birçok konuda yardım aldığı ve ilçedeki her konuda istişareler yaptığı Topal'ı ikna ederek hem büyükşehir meclis üyeliği hem de ilçe meclis üyeliği yapacak sıradan listeye yazabileceği ifade ediliyor. Ancak Topal'ın siyasete böyle bir giriş yapacağı tahmin edilmezken, ne olacağını biz de bilmiyoruz. Belki Topal'a yapılacak ciddi teklife Topal olumlu yanıt verebilir...

Zabıtanın duruşu ve Akçaabat'la ilgili haberler

İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) Akçaabat’ta düzenlemek istediği su ve simitten oluşan iftar programı malumunuz üzere iptal edilmişti. İHH Trabzon Şube Başkanı Dr. Murat Kadir Topçu’da bu olaya çok sert açıklamalarda bulunmuş, belediye yetkilileri de kendi tarafında haklı olduklarını ifade etmişlerdi. Kimin haklı kimin haksız olduğuna kamuoyu karar vermesini istiyoruz. Konuyla ilgili çadırların kaldırılma anının yer aldığı bir fotoğraf paylaşıldı facebook sayfalarında. Bu fotoğrafta Akçaabat Belediyesi’nden bir zabıtanın duruşu dikkatimizi çekti. Bu fotoğrafı bulursanız haklı-haksız yorumunu daha iyi yaparsınız. Bu arada son bir 15 gün içerisinde ulusal basında Akçaabat çok kötü bir görüntü verdi. Önce İHH çadırının kaldırılış, ardından  Kur’an kursuda sopalı hoca haberi. Akçaabat bu tür haberleri hak etmiyor.

 

Ne olacak bu Belediye İşhanı’nın hali…

Akçaabat’ın en eski iş merkezlerinden olan ve bizim de ofisimizin yer aldığı Belediye İşhanı’nın hali içler acısı. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün 2. kata taşınmasıyla deniz tarafındaki girişteki çöp yığınlarından kurtuldu. Ama diğer sorunlar devam ediyor. İş hanında geceleri fareler ile tuvalet ihtiyacını gidermek isteyenler uğruyor. Katlara giriş için konulan demir parmaklıklar bir hapishaneyi andırıyor. Hele ana giriş kapısındaki kırık camlar ve kapıları sormayın. Kapılar Nasrettin Hoca’nın fıkrası gibi. İnönü Caddesi’ne bakan kısımda kapı yapılmazken, diğer girişlerde ise çürümeye yüz tutmuş kapılar duruyor. Bu işhanının sahibi belediye olduğuna göre belediye buraya sahip çıkmalı.

 

Siz de söz sahibi olun

Bundan sonra yazacak olduğumuz kulis yorumlarında sizlerden de yorumlar ve dikkatinizi çeken ilçedeki bazı olayları değerlendirmek üzere bizimle paylaşın. Atacağınız e-postalar değerlendirmeden sonra bir sonraki kulis haber paylaşımımızda sunulacaktır.

Adresimiz: akcaabatkulis@gmail.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Siyaset