Akçaabat'ta Politik Kulis

Akçaabat'ta Politik Kulis

Yerel seçim öncesi kulislerde dolaşan isimleri ve partilerdeki durumu sizler ile paylaşmak istiyoruz.

 

Türkiye’de yapılacak olan mahalli idareler seçimine 1 yıldan da az bir zaman kaldı. Yaklaşan seçim öncesi siyasi partiler de çalışmalarını sürdürüyor. Tüm partilerin hedefi en yüksek oy oranına ulaşmak. Özellikle büyükşehir ile birlikte hem Akçaabat Belediyesi hem de Trabzon Büyükşehir Belediyesi için adaylara oy verilecek olması Akçaabat’ı diğer ilçelerden bir adım öne çıkartıyor. Akçaabat’ın 80 Bin seçmeni var. Bu seçmen sayısı ile tüm siyasi partilerin en çok mesai harcayacakları yer Akçaabat olduğunu ortaya seriyor. Yerel seçim öncesi kulislerde dolaşan isimleri ve partilerdeki durumu sizler ile paylaşmak istiyoruz. 

AK PARTİ 

Adaylık konusunda en fazla seçeneğe sahip parti Adalet ve Kalkınma Partisi. AK Parti’nin önündeki seçeneklerden en önemlisi mevcut Belediye Başkanı Şefik Türkmen. Aday olacak mı olmayacak mı tartışmaları yapıla dursun, Türkmen’in yaptığı açıklamalar niyetinin devam yönünde olduğunu gösteriyor. Şefik Türkmen, Akçaabat Belediyesi’ni borç batağından ve hizmet yapamaz konumdayken alarak güzel bir noktaya getirdiği gerçeğini herkes kabul ediyor. Buradan bakıldığında Trabzon’un merkez ilçesi Ortahisar için Türkmen’in aday gösterilme olasılığı yüksek. Ortahisar Belediyesi yeni kurulacak olması Akçaabat Belediyesi’nde 4 dönem başkanlık yapmış, bu konuda çok deneyim kazanmış Türkmen’in tecrübelerinden faydalanır. Şunu da unutmamak lazım ki, Trabzon seçmeninin neredeyse  % 40’ı Akçaabatlı. Bu da Akçaabatlı bir adayın Ortahisar Belediyesi’nde şansını artırır.

 

Cevat Birinci; Dörtyol Belediye Başkanlığını 2 dönem yapan Cevat Birinci’nin ismi Akçaabat için geçenler arasında. Her kesimden oy alabilecek kapasitede. Akçaabbat’a aday yapılmaz ise Büyükşehir’de yeri hazır.

Mustafa Uzun; DSİ Konya 4. Bölge Müdürü. Akçaabat’ın yetiştirdiği önemli bürokratlardan birisi, AK Partiye yakınlığı ile biliniyor. Aday gösterilme şansı yüksek.

Selim Çelenk; Konya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü. Bir dönem Refah Partisi'nden Akçaabat'ta aday olmuştu. İsmi yeniden siyasette geçiyor.

Ahmet Güner; İller Bankası Bölge Müdürlüğü’nde bürokrat. Bir önceki seçimde adaylığı çok konuşuldu. Ama devlet memuru olduğu için istifa edip etmemekte karar vermekte zorlanmıştı. Bu dönem aday adayı olma oranı yüksek.

Bu isimlerin yanında adaylık için ismi geçenler arasında sürpriz isimler de yok değil, Yurt-Kur eski Bölge Müdürü Münür Özkurt, Burhanettin Topsakal ve Muhammet Altınel.

 

Büyükşehir Meclis üyeliği ve Akçaabat Belediye Meclis Üyeliği.

 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi meclis üyeliği ve Akçaabat Belediye meclis üyeliği için de birçok parti yöneticisi beklemede. Özellikle AK Parti Akçaabat ilçe yönetim kurulunda görev alanların birçoğu meclis üyeliği görevi bekliyor. İsimler mi 2-3 kişi hariç hepsi.

 

CHP…

Yerel seçimlere bir yıl kala partilerde aday olabilecekler öne çıkarken, CHP bu konuda en durgun parti. Adaylarını düzenleyecek oldukları anketle seçeceklerini belirten CHP’nin Akçaabat’ta bu anketi nasıl yapacağı henüz kamuoyu tarafından bilinmezken, belediye başkan adayının en çok merâk edilen parti olduğu bilinen bir gerçek. CHP’nin ise Akçaabat’ta adaylığı konuşulan birkaç ismi var. Bunlardan ilki kuşkusuz geçtiğimiz 12 Haziran seçimlerinde yapılan önseçimde parti teşkilatlarından en fazla oyu alarak, CHP’nin genel merkez kontenjan adayı Volkan Canalioğlu’ndan sonra 2. sıraya yerleşen Ali Türen Öztürk. CHP’nin parti meclis üyelerinin seçimi yapılacağı dönem ismi Trabzon genelinde konuşulan Öztürk’ün Ortahisar Belediyesi’ne aday olması gibi bir durumda söz konusu. Bununla birlikte Darıca’nın eski CHP’li belediye başkanı Mehmet Kocabaş da ismi Akçaabat Belediye Başkan adaylığına geçen bir kişi. Kocabaş siyasi arenada pek görünmese de kendisine teklif geldiği takdirde olumsuz yanıt verecek birisi değil. Yazacağımız son isim ise Vedat Durna. Son olarak, Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevini sürdüren Durna başarılı bir bürokrat ve CHP’de her seçim döneminde ismi geçen bir kişi.

 

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Akçaabat İlçe Teşkilâtı Yönetim Kurulu’nun 2014 Mahalli İdareler Genel seçimi öncesinde farkındalık yaratma çabası içerisinde olduğu biliniyor. Yönetim, iyi niyetli ve özverili bir çalışma temposunun yanı sıra, genç bir yönetim kurulu olmasının da heyecanını siyasetine yansıtıyor.

Bu heyecan zaman zaman yanlış çıkışlara ve yanlış anlaşılmalara da neden oluyor.

“Partinin adayının 1 Ocak’ta ya da Mart ayı içerisinde açıklanabileceği” söylemi de bunlardan biriydi. Niyet, mutlaka ki, “Partimizin de, adayımızın da alnı açık; yıpranma gibi bir derdimiz yok” mesajı vermek isteyen bu açıklamanın yanlış olduğuna o zamanlar da vurgu yapmıştık.

Parti de bu eleştiriyi kale almış olacak ki zamanı biraz geciktirdi ve başvuruları 6 Mayıs’ta kabul etmeye başladı. Süre 15 Haziran’da da sona erecekmiş.

Bu süre de erken bizce.

Böyle bir belirleme şehir dışından aday olabilecek isimlerin önünü kesecektir; çünkü neredeyse 10 aylık bir süreçte şehir dışındaki hayatlarını ve düzenlerini bozmak zorunda kalacaklar.

Kamu görevlileri için de aynı sıkıntı doğacaktır. Gerçi parti organları belirlenecek kişinin kamu görevlisi olması halinde yasal sürenin bekleneceği ifade ediliyor ama birçok kamu görevlisi ismin sızabileceği ve zor durumda kalabileceği endişesini taşıyacaktır.

Kaldı ki böyle bir durum seçime bir an önce başlama arzusunda olan parti teşkilâtı için de arzu edilir bir durum olmayacaktır.

Gelelim ismi MHP ile zikredilen ya da kulislerde geçen isimlerin değerlendirmesine...

 

Osman Karaçukur

MHP’nin “kurmay” lakabını hak edecek bazı isimleri ise 2009 Mahalli İdareler Genel Seçimi’ndeki adayları Osman Karaçukur ile şansın bir kez daha denenmesinden yana. Bunu partinin içerisinde de dillendiriyorlar.

Ama Osman Karaçukur’la MHP’nin kalbî birlikteliği sürüyor ama bu birliktelik bir kez daha seçmenin önüne çıkma anlamında gerçek olmayacak. Bunda parti içerisinde itirazların olması bir yana Osman Karaçukuru’un da yeniden adaylığa sıcak bakmaması da etken rol oynuyor. Zaten Karaçukur, aylar öncesinde partinin yetkili organlarına yeniden adaylığı düşünmediğini bildirmişti.

Şener Pul

İsmi en fazla geçen ve adaylığının parti için yararlı olacağında herkesin ittifak ettiği bir isim. Hatta MHP’li olmayalar da Şener Pul’a sempati ile bakıyor. AK Parti’nin bile aday arayışında ismi geçiyor. Pul’un şu anki konumu itibariyle belediye başkanlığına sıcak bakmadığı, arzusunun milletvekili olmaktan yana olduğu biliniyor. Partinin genel merkeziyle de diyalogu iyi. Kesin ikna edilmek istenirse genel merkez de devreye sokulabilir.

Metin Gedikli

Kamuoyunda MHP’nin Akçaabat Belediye Başkan Adayı şimdiden Metin Gedikli. Partililerin büyük bir kısmının beklentileri de bu yönde. Gedikli’nin de bu beklentileri karşılayacak hevesi olduğu biliniyor. Sürpriz olmadığı takdirde MHP’nin gerçekleştirmeyi vaat ettiği tüm süreçlerin sonunda yol Gedikli’ye çıkacaktır.

Cevat Birinci

Kulislerde MHP Yönetimi’nin genel merkeze bildirdiği 10’u aşkın isim arasında AK Partili bir belediye başkanının da yer aldığı konuşulmuştu. Bazı basın yayın organlarında da bu dillendirilmişti. Tahmin okları ise Dörtyol belediye Başkanı Cevat Birinci’yi göstermişti.

Geçtiğimiz günlerde konuştuğumuz MHP İlçe Başkanı Miraç Çınar, “Neden olmasın ki, Cevat Hocamız sevdiğimiz biri. Kapımız herkese açık.” demişti.

Aynı ortamda bulunan Cevat Birinci de, “MHP de Türkiye’nin bir partisi. Türkiye’nin iyiliği için çalışan bir partiden aday olmak neden olmasın ki?” demişti.

Bu karşılıklı iltifatlaşmanın sonucu adaylığa gider mi bilinmez ama bizim için de bu ihtimal zor.

Serkan Altuntaş

MHP’nin ilçe başkanlığına getirildiğinde partinin yüzünü biraz daha güzelleştirmişti. Diş hekimliği nedeniyle de bir tanınırlığı var. Gençliği ve Kalanima Vadisi’nden olması da bir avantaj. Ancak ilçe başkanlığında yaşanan sıkıntılar Altuntaş’ın adaylığının da gerçek olma ihtimalini güçleştiriyor.

Cemil Pehlevan

Şinik Beldesi’ndeki popülerliği seçim öncesinde pek dışa yansımamıştı. Seçim çalışması tam profesyonelce ve birebir olmuştu. Gençliği ve kolay diyalog kurması bir avantaj. Ancak Metin Gedikli’yle muhabbeti öne çıkması için kendisi açısından bir engel oluşturabilir.

Hasan Akyüz

Eski Akçaabat Devlet Hastanesi Başhekimi. Halen Haçkalı Baba Devlet Hastanesi'nde uzman hekim olarak görev yapıyor. Konumu itibariyle uygun olabilecek adaylardan biri. Ancak bu süreçte adaylık başvurusunda bulunma ihtimali bile zor görülüyor. Parti içerisindeki bir konsensüsle ancak adaylığı gündeme gelebilir. Bu aşamada böyle bir konsensüsün sağlanması ise zor.

İsmail Topal

Eski Başhekim İsmail Topal şu an Erzincan’da görev yapıyor ama ismi yine kulislerde. Bir önceki seçimde merhum Milletvekili Mustafa Cumur’un AK Parti için ilk teklif götürdüğü isimlerden biriydi. O zaman bu teklifi geri çevirmişti. Bu aşamada aday adaylığını düşünmez ama teklif getirilirse bir ihtimal değerlendirmeye alabilir.

Sayim Hatipoğlu

Teftiş Kurulu Başkanlığı’ndan emekli olmuş bir eğitimci. İsmi kulislerde seslendirilmeye başlandı. Eğitim camiasına yakınlığı MHP için öğretmenlerden ve gençlerden ekstra oy anlamına gelebilir

 

Aslan Güner’in adaylığı Karaçur’a bağlı…

 

Öte yandan MHP’nin bir önceki dönem adayı Osman Karaçukur yeniden aday olmayacağı konuşuluyor. Karaçukur’un yakın arkadaşı ve geçen dönem listesinde yer alan Aslan Güner yakın çevresine “Karaçukur yoksa ben varım” dediği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Siyaset