Akçaabatlı Hastaya Yapay Kalp

Akçaabatlı Hastaya Yapay Kalp

Akçaabat’ın Acısu Köyü’nden olan ve kalp rahatsızlığı bulunan Ahmet Yirmibeş (47) isimli hastaya yapay kalp takıldı.

Akçaabat’ın  Acısu Köyü’nden olan ve kalp rahatsızlığı nedeniyle Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi’nde tedavi gören Ahmet Yirmibeş (47) isimli hastaya yapay kalp takıldı. Prof. Dr. Mustafa Özbaran, yapay kalp naklinin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.

 

İlçemiz Acısu Köyü’nden olan ve kalbinden rahatsızlığı nedeniyle Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında tedavi görmekte olan Ahmet Yirmibeş (47) isimli hastaya durumu ağırlaşınca, Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilerek göğsüne yapay kalp takıldı.

Edinilen bilgiye göre, Trabzon’un Akçaabat İlçesi’nden olan ve Soma SOYAK’tan emekli olduktan sonra ailesiyle birlikte Manisa'nın Soma ilçesinde yaşayan Ahmet Yirmibeş (47), kalp yetmezliği tedavisi gördüğü EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde durumunun ağırlaşması üzerine ameliyata alındı.

EÜ Kalp Nakli Ekibi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özbaran başkanlığında gerçekleştirilen operasyonda, sağlık durumu vücut dışında kullanılan ve kalbin kan pompalama işlevini yerine getiren destek cihazı için uygun olmayan Yirmibeş'in, göğüs kafesine yapay kalp yerleştirildi.

Ameliyata Özbaran'ın yanı sıra Almanya'dan bir uzman ile Doç. Dr. Tahir Yağdı, Doç. Dr. Çağatay Engin katıldı. Prof. Dr. Özbaran, yaptığı açıklamada, Yirmibeş'in ameliyat öncesi sağlık durumunun kötü olduğunu, hayatta kalması için operasyonu gerçekleştirdiklerini söyledi.

''CardioWest Total Yapay Kalp Sistemi'' adı verilen yöntemin eski modelinin 1980'li yıllarda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde bir hastaya uygulandığını ifade eden Prof. Dr. Özbaran, ''Hastanın durumunun kritik olması nedeniyle tercih ettiğimiz bu yöntem Türkiye'de ilk kez uygulandı. Sistemin oldukça kompleks bir yapısı var'' dedi.

Yoğun bakım servisinde bulunan Yirmibeş'in sağlık durumunun dün itibariyle iyi olduğuna işaret eden Prof. Dr. Özbaran, hastanın sağlığına ilişkin kesin bilginin önümüzdeki hafta içinde verilebileceğini söyledi.

Şinik eski belediye başkanı Ahmet Marufoğlu, Ahmet Yirmibeş’in dayısının oğlu olduğunu belirterek, "Ahmet’in durumu şimdilik iyiye gidiyor. Kalp nakli olmadan önce böbreklerinde rahatsızlık vardı. Şu andaki tek problemi o. İnşallah kısa zamanda ara

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler