Akçaabatlı Dedeyi Ağlatan Ev Hapsi

Akçaabatlı Dedeyi Ağlatan Ev Hapsi

Yaşı ve sağlık durumu dikkate alınarak 97 gün ''ev hapsi'' cezası verildi.

Akçaabat'ta, arazi anlaşmazlığı yüzünden çıkan tartışmada kardeşine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan 79 yaşındaki Salih İskenderoğlu'na yaşı ve sağlık durumu dikkate alınarak 97 gün ''ev hapsi'' cezası verildi.

 

Yargıtay’ca da onaylanan hapis cezasını, çocukları çalıştığı, eşini ise kısa süre önce kaybettiği için tek başına kaldığı Akçaabat'taki evinde çekmeye başlayan İskenderoğlu, adeta cezaevine dönüşen evinden tahliye olacağı günü bekliyor.

 

Darıca beldesinde oğlu ile oturan Salih İskenderoğlu'nu, evinde mahkum olmaya iten süreç yaşlı adamın bir süredir aralarında arazi anlaşmazlığı bulunan küçük kardeşi Ali İskenderoğlu'nun bahçesindeki bir ceviz ağacını kesmesiyle başladı.

 

Komşularına göre ''ceviz kabuğunu doldurmayacak'' sorunlar nedeniyle kardeşiyle tartışan Salih dede, sinirlerine hakim olamayınca kardeşine bağırdı. Durumun adli makamlara yansıması üzerine İskenderoğlu hakkında Akçaabat Asliye Ceza Mahkemesi'nde ''kardeşine hakaret ettiği'' iddiasıyla TCK'nın ''hakaret'' suçunu düzenleyen ve 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasını öngören 125. maddesi uyarınca dava açıldı.

 

Davayı karara bağlayan mahkeme Salih İskenderoğlu'na 97 gün hapis cezası verdi. Mahkeme daha sonra İskenderoğlu'nun cezasını, yaşını ve sağlık durumunu da dikkate alarak 5275 sayılı ''Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun'un 110/2. maddesi'' gereğince konutunda çekmesi yönünde karar verdi.

 

Mahkemenin kararının Yargıtay’ca onaylanması üzerine hakkındaki hüküm kesinleşen İskenderoğlu, cezasını evinde çekmeye başladı. Kendisiyle oturan küçük oğlu çalıştığı, eşini ise kısa süre önce kaybettiği için evde çoğunlukla tek başına kalan İskenderoğlu, karar nedeniyle evinden dışarı çıkamadığı ve komşularıyla sohbet edemediği için büyük yalnızlık yaşıyor. İskenderoğlu, 97 günlük cezasını çekyatta uyuyarak ya da televizyon izleyerek tamamlamaya çalışıyor.

 

ev-hapsi1.jpg

 

Daha önce zaman zaman aynı ilçede başka bir adreste evi bulunan büyük oğlu ile oturan, hakkındaki hükmün kesinleşmesinin ardından cezasını çekmek için kendi evine gelen Salih dede, birkaç ay önce bu evde ölen eşi aklına geldiğinde gözyaşlarına hakim olamıyor. Eşinin acısını hala yüreğinde hissettiği her halinden belli olan, eşinin başörtüsünü vefat ettiği odadaki yatağın başucundan ayırmayan Salih dede, odaya girdiğinde bir taraftan eşinin ölümüne, diğer taraftan aldığı cezaya üzülerek gözyaşı döküyor. Salih dedenin, eşinin başörtüsünü öperek ağlaması ise adeta yürek burkuyor.

 

CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN AF İSTEDİ

Mahkemenin kararına ilişkin soruları yanıtlayan Salih İskenderoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den yetkisini kullanarak kendisini affetmesini istedi.

 

İskenderoğlu, cezasını çektiği evinin de içinde bulunduğu 615 metrekarelik arazinin kendisinin yanı sıra tartıştığı küçük kardeşi Ali İskenderoğlu ve 4 kız kardeşiyle müşterek olduğunu, hem müşterek arazi, hem de farklı nedenlerle kardeşi ile arasında tatsızlık olduğunu söyledi. İskenderoğlu, ''Eşimin ölüm acısının üzerine böyle bir karar bana çok ağır geldi. Cumhurbaşkanımızdan yetkisini kullanıp cezamı affetmesini istiyorum'' dedi.

 

Hapis cezasını cezaevi yerine evde çekmenin daha iyi olduğunu dile getiren İskenderoğlu, cezası nedeniyle dışarı çıkamadığı için ihtiyaçlarının 2 oğlu tarafından karşılandığını söyledi.

 

Salih İskenderoğlu'nun mahkeme kararına uyup uymadığı, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı Denetimli Serbestlik Şubesi görevlilerince kontrol ediliyor.

 

5275 sayılı ''Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun''un ''Özel infaz usulleri'' başlığını taşıyan 110. maddesinin 2. fıkrası ''Kadın veya altmış beş yaşını bitirmiş hükümlülerin mahkum oldukları altı ay veya daha az süreli hapis cezasının konutunda çektirilmesine karar verilebilir'' hükmünü içeriyor.

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler