AK Parti'de Çanakkle ve Şehitler

AK Parti'de Çanakkle ve Şehitler

Ak Parti İlçe Başkanlığı İstiklâl Marşı’mızın kabulünün 91. ve Çanakkale Zaferi’nin 97. yıl dönümü nedeniyle bir etkinlik düzenledi.

 

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın ardından İlçe Başkanı Ahmet  Ziya  Öztürk’ün  açış konuşması ardından Ak Parti Trabzon  milletvekili Aydın Bıyıklıoğlu  günün anlamıyla ilgili bir konuşma yaptı. Bıyıklıoğlu konuşmasında, birlik ve beraberlik ruhu içinde olduğumuz sürece  hiç  kimsenin  bize zararının dokunamayacağını; şurada burada konuşan bazı acizlerin bu ülkeyi asla bölemeyeceklerini söyledi.  “Milli şairin o  günlerde  taşıdığı  ruh ne ise bugün biz de aynı ruhu taşıyoruz; bu ruhun  yeni nesillerce de yaşanması, paylaşılması en büyük amacımızdır. Biz bunun için varız. Bu ruhta gençler, ezana ve  bayrağa saygı duyar; onların yaşaması için gayret eder.”  şeklinde   düşüncelerini   dile getirdi.

Program, sitemiz köse yazarlarıdan  araştırmacı yazar Şemsettin Bayram’ın “Akif’in Hayatı ve  Düşünceleri   ile Zafer”  adlı konferansıyla devam etti.  Milli mücadeleyi başaran askerî gücün temelinde var olan ruhu birlikte yaşamak için burada olduklarını  söyleyerek  şehit mektuplarından  örnekler verdi. Mustafa Kemal’in Bombasırtı ‘nda   askerlerin  öleceklerini  bile bile ateşe atılmalarını Kur’an inancıyla   açıklamasına; Çanakkale Savaşlarını kazandıranın,  bu yüksek ruhun  olduğunu söylediğine  yer verdi.

Çanakkale’nin   İslâmın  son kalesi olması hasebiyle, buradaki askerleri  Bedr’in arslanlarına  denk düşüren şairin, bu nedenle de onların yerinin makber değil, peygamberin kucağı olduğunu dünyanın en gerçekçi şiirlerinde biri olan Çanakkale Şehitleri”nde   nakşettiğini söyledi.

İstiklâl Savaşı’nda şairin bir yandan   isyanları bastırırken, bir yandan da halkı cepheye koşturan çalışmalarından örnekler veren Bayram, İstiklâl Marşı yazma  önerisine  Akif’in , ödülün bir hayır kurumuna verilmesi taahhüdü ardından  cevap verdiğini,  bilahere   büyük bir inançla yazdığı  marşın 12 Mart 1921’de resmen kabul edildiğini ve bu ilâhi destanın ,     “ hilâl”,  “ millet”,    “  vatan”   ve  “ ezan”  kavramlarıyla  “Bağımsızlık Allah’a inananlarındır.” mesajına ulaştığını sözlerine ekledi. Konuşmasının  sonuna doğru   bugün uygulamadaki  bestenin   Osman Zeki  Üngör  tarafından , İzmir’e giren süvarilerin görüntüsünden esinlenilerek  oluşturulduğunu  bu arada  bestesi içinde yer alan “Hakkıdır Hakka tapan milletimin istiklâl “ dizelerinin  çıkarılması tartışmalarının  Atatürk’ün ,  “ Bu marşın İstiklâl davamızı anlatışı yönünden büyük bir manası vardır. Benim en beğendiğim parçası budur.”  sözleri üzerine sona erdiğine değindi.

Bayram sözlerini , “ Sayın  Başbakanımız  milli mutabakat metni diyor, işte en büyük milli mutabakat metni.  Değil mi ki Kürtler de bizim gibi son nefesinde “Eşhedü enlâilâhe illellah ve eşhedü enne muhammeden abduhu ve resülühü. “  demek için çırpınıyorlar ; o halde bu kavga niye?”  diyerek sona erdirdi.

 

akcaabat.20120323165528.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Kültür Sanat