3 Böbreği Var

3 Böbreği Var

İlçemiz Derecik Beldesi Uğurlu Mahallesinde yaşayan 3 böbrekli vatandaş gelen taleplerden bunaldı.

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde yaşayan ve bir tesadüf sonucu 3 böbreği olduğunu öğrenen vatandaş, böbreklerinden birini bağışlaması için gelen taleplerden bunaldığını, böbreklerinin bağışlanabilir nitelikte olmadığını söylüyor.

Abdullah Kanlı (42), yaptığı açıklamada, 1997 yılında yüksek tansiyon ve kalbindeki ritm bozukluğu şikayetiyle doktora gittiğini, yapılan tetkikler ve incelemeler ile çekilen filmler sonucu 3 böbreği olduğunu öğrendiğini söyledi.

Böbreklerinden birinin sağ, diğer ikisinin sol tarafta bulunduğunu belirten kanlı, ''O günden sonra bu konuyla ilgili bir daha doktora gitmedim. Annem babam akraba evliliği yaptı, bu nedenle bende böyle bir durum olabilir. Doktorum bana net bir şey söylemedi. Allah'ın hikmeti. Milyon kişide birine rastlar demişlerdi, o da bana rastladı'' dedi.

Kanlı, 3 böbreğinin olduğunun duyulmasının ardından kendisiyle irtibat kuran bir çok diyaliz hastasının, böbreklerinden birini bağışlamasını istediğini ifade ederek, ''Bu durumdan oldukça bunaldım. Böbreklerimden hiçbiri verilir nitelikte değil. Çünkü iki böbreğin olduğu sol taraftaki kısım, aynı kanalda birleşiyor. Bu nedenle kimseye yardımcı olamıyorum. Böbreğimi isteyenler olunca da üzülüyorum. Bunu anlatmakta da zorluk yaşıyorum'' diye konuştu.

''FAZLASININ KATKIDAN ÇOK ZARARI OLABİLİR''

Trabzon Tabip Odası Başkanı olan Üroloji uzmanı Opr. Dr. Aydın Aydın, insanlarda fazla organlar olabileceğini, kendisinin 4 böbreği olan bir hastayla karşılaştığını belirterek, bunun tıp dilinde ''anomali'' olarak adlandırıldığını söyledi.

Aydın, böbreğin fazla olmasının insana bir katkısının olmayacağını, hatta bazı durumlarda katkıdan çok zararı olacağını ifade ederek, ''Önemli olan organların fonksiyonlarıdır. Örneğin idrar taşı üriter kanallarının birleşik olması, o kanallardaki boşaltım sistemiyle ilgili sorunlar oluşturabilir. Bu tür kişilerin böbreklerinde enfeksiyona meyil ve taş oluşumu daha fazladır. Bu durum endirekt olarak kalp hastalığı, yüksek tansiyona neden olabilir'' diye konuştu.

Kanallarının idrar kesesine inmeden birleştiği fazlalık böbrek sahibi olanların sayısının, üçü de farklı kanallardan inen kişilere oranla daha sık görüldüğünü belirten Aydın, şunları kaydetti:

''Bu tür böbrekler alınamazlar. Çünkü çoğunlukla aynı damar sisteminden beslenirler. Zaten alınmalarına da gerek yoktur. Bu durumdaki insanların böbreklerini 'bağışlama' şeklinde başkalarına yararları olmaz. Çift toplayıcı sistemin olduğu böbrekler, çift olsa da tek böbrekmiş gibi değerlendirilir. Buradan hareket edersek fazla böbrek asla stepne olarak değerlendirilmemeli.''

Aydın, bu tür anomalilerin genelde tesadüfen öğrenildiğini, bu kişilerin zaman zaman kontrolden geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.