10 Ocak yazısı

 

Bu yazımızın konusu 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne ilişkin olacak. Aslında yazının geç kaldığının farkındayım ancak fırsatını ancak bulabildim. Yazmayabilirdim, ancak bu konuyu atlamak da pek içimden gelmedi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü…
Bu gün ilk olarak, 1961 Anayasası’nda gazetecilere verilen haklar nedeniyle ‘Çalışan gazeteciler bayramı’ olarak kabul edilmişti. 12 Mart 1971’den sonra bu hakların bir bölümünün geri alınmasıyla ‘bayram’ olarak anılan ifâde ‘günü’ olarak değiştirilmişti. O günden bu yana da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak süregeliyor. 10 Ocak’ın bu yıldönümünde ise en olumlu gelişme ise, TBMM gazetecilerin elinden alınan yıpranma payını tekrar geri iade etmesi oldu.

Günün adından da belli olan şekilde, gazetecilik mesleğinde faal olarak yer alan kişilerin günü 10 Ocak. Bundan hareketle gazetecilik mesleğinde yer alan çalışanların bugün için özel bir şey beklediğini ve hissettiğini de düşünmüyorum açıkçası.

Buna rağmen, bu meslekte yer alanlar belli çevrelerce unutulmadı. Trabzon Belediye Başkanı Sayın O. Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon’daki basın mensuplarını düzenlediği bir gecede bir araya getirdi. Her yıl Trabzon’da geleneksel hâle gelen bu organizasyon bu yıl da unutulmadı. Kısa süre önce Akçaabat’ta kurulan Akçaabat Gazeteciler Cemiyeti’nin nezdinde Akçaabat’ta görev yapan gazetecilerin de dâvet edildiği programda Trabzonlu gazetecilerin mesleklerini yaparken yaşadığı zorlukların fotoğraflarından oluşan bir sunum da gösterildi.

Bu mesleği âcizâne olarak icrâ etmeye çalışırken, ben de nâzik kutlamalar aldım. Bu kutlamaları telefonla veyâ internet yoluyla gerçekleştirenlere de buradan teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Öncelikle telefonla bizzat arayarak MHP İl Başkanı Sayın Muammer Demeli ve 12 Haziran seçimlerinde DYP’den Trabzon milletvekili adayı Servet Gedikli’yle berâberinde telefondan kısa mesaj yoluyla günümüzü kutlayan MHP İlçe Başkanı Sayın Miraç Çınar’a ve çok sayıda arkadaşıma teşekkürü borç biliyorum.

Son olarak Akçaabat Belediyesi’nin bu yıl gerçekleştirdiği bir ilkten söz etmek istiyorum. Akçaabat Belediyesi ilk kez Akçaabat’ta görev yapan gazetecileri 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde düzenlediği bir organizasyonla bir araya getirdi. Dâveti alan gazeteci abilerimiz bu yıl neden böyle bir organizasyon yapıldığı konusunda bence düşünmüşlerdir. Çünkü ben düşündüm. Geçen yıl, ondan bir önceki yıl yapılmamasının sebebi nedir de bu yıl yapıldı? Ayrıca böyle bir organizasyon neden Trabzon Belediyesi’nin Akçaabatlı gazetecileri, Akçaabat Gazeteciler Cemiyeti nezdinde dâvet etmesinden sonra plânlandı veyâ duyuruldu? Benim açımdan merak konusu olan bu.

Belediyenin Kültür ve Sosyal İşler Müdürü ve basınla belediye kanadından en çok iletişimde olan Turhan Bey’e ‘kimin fikriydi?’ diye sordum, cevap alamadım. Bu tür organizasyonlar basın sektöründe çalışanlar için; yapılmadığı takdirde ne bir eksik, yapıldığı zaman da ne bir artı getirecek şeylerdir. Ancak yapılış şekli bana biraz ‘yapalım da nasıl olursa olsun’ mantığında gibi geldi. Her ne olursa olsun katıl(a)madığım bu organizasyon için Akçaabat Belediyesi’ne yine de teşekkür etmek gerekli.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum